Anasayfa Haber Microsoft Edge 94 Sürümü Yeni Geliştirmelerle Geliyor

Microsoft Edge 94 Sürümü Yeni Geliştirmelerle Geliyor

Sürekli gelişmeye devam eden Chromium Edge tarayıcısının yeni sürümü yakında kullanıma sunulacak.

Microsoft, Edge tarayıcısının bir sonraki sürümü için bir dizi yeni özellikle ve iyileştirme yapmayı planlıyor. Sürüm 94 şu anda Edge Insider programının geliştirici kanalı için kullanıma sunuldu ve önümüzdeki günlerde herkese sunulacak.

Değişim günlüğüne göre Edge 94 ile birlikte yeni bir okuyucu deneyimi ve Sleeping Tabs için ek iyileştirmeler sunulacak. Ayrıca internet üzerinden yeni bir ürün satın alırken daha iyi kararlar verebilmemiz için yeni bir fiyat geçmişi özelliği geliyor.

Görünüşe bakılırsa şu an için Amazon.com ve diğer 9 perakendecideki fiyat değişikliklerini görmek mümkün olacak. Microsoft, bu özellikle kullanıcıların ürünleri daha kolay keşfetmesine ve alışveriş yapmasına olanak sağlayacağına inanıyor.

Tam Ekran Okuyucu (Immersive Reader) Geliştirmeleri

Microsoft Edge’in okuyucu özelliği, Wikipedia gibi sitelerde yer alan uzun ve ayrıntılı makaleleri daha rahat bir şekilde okumamızı sağlıyor. Burada içeriğe odaklanabilmeniz için varsayılan yazı tiplerini ve arka plan değişirken okuma özelliği daha iyi hale geliyor.

Sleeping Tabs (Uyuyan Sekmeler)

Microsoft Edge’in en önemlisi özelliklerinden biri olan Sleeping Tabs, bazı durumlarda %43’e kadar bellek tasarrufu sağlayabiliyor. Edge 94 sürümüyle kullanıcılar, sekmeleri beş dakika yerine yalnızca 30 saniyelik hareketsizlikten sonra uyku moduna alabilecek. Bu seçeneği Ayarlar > Sistem > Performans > Uyku sekmesine giderek değiştirebilirsiniz.

Microsoft, Canary sürümlerinde bu özelliğin faydalarını daha iyi anlamamız için yeni bir durum göstergesi de ekliyor. Artık bir sekmenin üzerine gelerek yapılan bazı bellek tasarruflarını görüntüleyebileceğiz.

Diğer İyileştirmeler

Sürüm 94 ile birlikte Microsoft Edge kullanılarak yüklenen Progressive Web Apps (Aşamalı Web Uygulamaları) için bildirim desteğini gelişecek. Güncellemeden sonra web uygulamalarından gelen uyarılar artık tarayıcıdan geliyormuş gibi görünmeyecek. Bunun yerine web uygulamaları yerel uygulamaları artık push bildirimlerinde kendi isimleriyle görüntülenecek.

Güvenlik tarafında ise destekli donanımlarda CET donanımına bağlı kontrol akışı güvenlik özelliğinin etkinleştirileceği bildirildi. Microsoft ayrıca Edge görsel tasarımı üzerinde çalışıyor ve Mica efekti gibi bazı tasarımsal değişiklikler Windows 11 ile birlikte yapılacak.