Anasayfa Haber ASUS X370 Anakartta Farklı BIOS ile Ryzen 5000 Desteği Aktifleştirildi

ASUS X370 Anakartta Farklı BIOS ile Ryzen 5000 Desteği Aktifleştirildi

300 serisi anakartlarda Ryzen 5000 desteği için çok farklı bir yöntem denendi ve sonuç başarılı oldu.

Bildiğiniz üzere 300 serisi yonga setlerinde Ryzen 5000 serisi işlemciler desteklenmiyor. ASUS ROG forum üyeleri ise bu konuda enteresan bir çözüm geliştirmiş görünüyor.

Kullanıcılar, ASRock’un B450 anakartlarındaki BIOS’u kullanarak ASUS X370 serisi anakartlarında Ryzen ‘Zen 3’ masaüstü işlemcilerini çalıştırmanın bir yolunu buldular. Eski 300 serisi anakartlar, yeni 400 serisi BIOS ile çapraz flaş yöntemiyle çalıştırılabiliyor. Aynı zamanda bu anakartlar ilginç bir şekilde ASRock 400 serisi anakart BIOS’u ile çapraz flaş yapılabiliyor. Ancak bunun riskli bir yöntem olduğunu özellikle belirtmekte fayda var.

Örnek olarak ASUS X370 ROG Crosshair VI Hero yonga setinde Zen 3 desteğiyle ilgili yapılacaklar aşağıdaki gibi:

  • Arşivi indirin: https://drive.google.com/file/d/1TEw8Q4tlb3CAGYDfgWa16MtSGuryyFev/view
  • Arşivi bir klasöre çıkarın ve rufus-3.13p.exe kullanarak USB önyüklenebilir sürücü oluşturun. Ayrıca afudos ve bios.rom’u önyüklenebilir USB sürücüye kopyalayın.
  • USB sürücüsünden önyükleme yapın ve komut satırına şunu yazın: “afudos bios.rom /gan”
  • İşlem bitene kadar bekleyin ve sistemi yeniden başlatın ve Zen 3 işlemciyi takın.
  • Flashback düğmesini kullanarak her zaman orijinal BIOS’a geri dönmek mümkün. Ancak önyükleme yapabilmek için eski nesil bir işlemciniz olduğundan emin olmak gerekiyor.
  • Not: BIOS dosyası ASRock b450 Pro R2.0’dan (v 4.50) alındı ve Zen 3 işlemciniz varsa yeni AGESA sürümlerine güncelleme yapmayın.

Ek olarak, Zen 2 işlemcilerde Smart Access Memory/Resize BAR desteği için BIOS’u v4.80 AGESA 1.2.0.0’a aynı yöntemle güncellemek mümkün. Bu sürümü ASRock web sitesinden indirebilirsiniz.

overclock.net forumlarından gelen bilgilere göre ASRock 400 serisi BIOS, ASUS’un 300 serisi anakartlarıyla gayet iyi şekilde çalışıyor. Gigabyte ve BIOSTAR 400 serisinin BIOS’u ise PC önyükleme yapamadığından dolayı sistemi kullanılmaz hale getiriyor.

ASRock, 300 serisi serisi için AMD Ryzen 5000 ‘Zen 3’ işlemci desteğini sessiz sedasız yayınlamıştı. Görünüşe bakılırsa diğer anakart üreticileri de aslında bu desteği aktif hale getirebilir.