Anasayfa Haber Malezya’da Artan Covid-19 Vakaları, Çip Krizini Daha da Büyütebilir

Malezya’da Artan Covid-19 Vakaları, Çip Krizini Daha da Büyütebilir

En büyük çip üretim merkezlerinden Malezya’da artan Covid-19 vakaları nedeniyle çip krizi daha da büyüyebilir.

Birçok dev yarı iletken üreticisinin fabrikalarını konumlandırdığı ülke olan Malezya, bir süredir artan Koronavirüs vakalarıyla boğuşuyor. Bu durumun yaşanan çip krizini arttıracağı düşünülüyor.

Malezya’daki resmi kurallara göre eğer bir fabrikada üçten fazla çalışanın Covid-19 test sonucu pozitif çıkarsa fabrikanın tamamı iki hafta kapatılmak zorunda. Çip firmalarından Infineon ve STMicroelectronics yaşanan Koronavirüs vakaları yüzünden bazı tesislerindeki üretimi mecburen azaltmak durumunda kaldı.

Ayrıca ülke ekonomisinin pandemi nedeniyle gördüğü zararı azaltmak amacıyla kısıtlama dönemlerinde fabrikaların yüzde 60 kapasiteyle çalışmasına izin verildi. Çalışanların aşılanması durumunda yüzde 100 kapasiteyle çalışabilecekler.

Yarı iletken pazarında Tayvan ya da Güney Kore kadar devasa bir etkisi olmasa bile birçok firmanın çip üretim ve dağıtım merkezi olması nedeniyle bir hayli önem arz ediyor Malezya. Ticaret Bakanlığı verilerine göre toplam ihracatın yüzde 39’u elektronik ürünü.

Infineon, salgın yüzünden yaşanan kapanmanın şirketi çift haneli milyon avrolarca zarara uğrattığını açıkladı. STMicroelectronics ise fabrikanın 11 gün boyunca işlemlerinin durması nedeniyle şirketin müşterilere hizmet verme kabiliyeti azaldığını belirtti. Bu var olan çip krizini daha da kötüleştirmenin yanı sıra, tedarik sürecini de uzatacak.

Bu durumun büyük donanım üreticilerini ne seviyede etkileyeceği belli değil fakat bazı üreticilerin çip krizi nedeniyle yeni donanımlar üretemedikleri için arz talebi karşılamak adına GT 730 gibi eski kartlara kadar düştüklerinin haberini daha önce yapmıştık. Bakalım zaman daha neler gösterecek.