Anasayfa Video Corsair HS80 RGB Wireless Kulaklık Seti İncelemesi

Corsair HS80 RGB Wireless Kulaklık Seti İncelemesi

Corsair HS80 RGB Wireless oyuncu kulaklık seti incelemesi

Mikrofon kalitesi ve Dolby Atmos desteğiyle dikkatimizi çeken yeni oyuncu kulaklığı HS80 RGB Wireless modelini inceliyoruz…

Kablosuz ya da USB olarak çalışan Corsair HS80 modeli, HS ailesinin yeni zirve modeli. Stereo, çevresel ses, yayıncılık için uygun kalitede bir mikrofon vaadi ne kadar gerçek bir dinleyelim…

  • 00:00 – Corsair HS80 oyuncu kulaklığı hangi kategoride?
  • 00:50 – Kablosuz ve USB üzerinden kablolu kullanım.
  • 01:20 – SlipStream alıcı 3 cihaz bağlantısı ve yüksek aktarım destekliyor.
  • 02:45 – Kablosuz bağlantı performansı nasıl?
  • 03:45 – Batarya ömrü ve RGB ışıklar.
  • 04:25 – Tasarım detayları, sağlamlık, askı sistemi.
  • 05:35 – Kupalardaki kumaş nasıl?
  • 06:00 – Tutuş nasıl?
  • 06:45 – Gözlükle nasıl?
  • 07:18 – Mikrofon yapısı, açma ve kapatma.
  • 08:08 – Katlama ve çantaya sığdırma.
  • 08:45- Tuş ve bildirim ışığı, Type-C portu.
  • 09:15 – Ses tekeri ve işlevleri.
  • 09:45 – Ölçüler.
  • 10:20 – Peki ses nasıl? Stereo ve Dolby Atmos for Earphones.
  • 12:15 – Corsair Virtuoso, HS80 ve HS50 değerlendirmesi.
  • 12:55 – Mikrofon kalitesi ve kayıt örneği.
  • 14:00 – Başlıktaki ifadenin sebebi ve artından teknik değerler.
  • 15:00 – Daha detaylı bir değerlendirme.
  • 15:52 – Biraz daha Virtuoso kıyaslaması.
  • 16:40 – Ekolayzır eleştirileri.
  • 17:36 – Peki Dolby Atmos nasıl? Spatial yani uzaysal ses.
  • 18:20 – Dolby Atmos etkinleştirme adımları.
  • 20:00 – Sonuç değerlendirme.

Kablosuz Özellikleri

Bu kulaklık USB Type-A özel bir kablosuz vericiye sahip. SlipStream kablosuz teknolojisini kullanan USB, boyut olarak biraz büyük. 24 bit/48 kHz ses destekliyor. Latency yani gecikme olmadan oyunlarda anında olup biteni duyabiliyorsunuz.

Yüksek sinyal kalitesiyle sağlam ve stabil bir bağlantı sunuyor. Burada IFS yani Intelligent Frequency Shift teknolojisi rol oynuyor. Kablosuz bağlantı kullanan çok fazla cihaz varsa, IFS sayesinde kendi bağlantı kanalını otomatik olarak en hızlısına geçiriyor. 18 Metre ciharında resmi menzili var, arada çok fazla duvar yoksa evin ya da ofisin içinde gezinirken sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Ancak duvar arkasına geçtiğinizde bir iki oda sonra kesiliyor. Yani doğrudan açık uzaklıkta sorun yok ancak ev içerisindeki odaların yapısı sinyali çok kısa mesafede de kesebiliyor. Neyse ki menzile girer girmez anında bağlanıyor. Bu bağlanmalarda Mic On, Mic Off bildirimlerinin tekrarlanması hoşuma gitmedi.

Kablosuz olarak kullanabildiğiniz gibi kulaklığın üzerindeki Type-C portuna beraberinde gelen kabloyu takıp, diğer Type-A ucu bilgisayarınıza takarak kablolu olarak da kullanabiliyorsunuz. Kablolu aktarımda 24 Bit 96 kHz ses aktarımı yapılıyor. Bu esnada cihaz şarj oluyor, ayrıca isterseniz iCUE kurup, kulaklığın firmware yani yazılım güncellemesini de yapabiliyorsunuz.

Şarjı 20 saat kullanıma dayanacak deniliyor, elbette ses seviyesi, RGB gibi detaylar bunu değiştiriyor ancak pratikte yoğun oynayanlar her gün şarj etmeli, ışıklar açıksa hızla bataryayı bir tam standart 8 saat mesaide bitirebilirsiniz. Aslında pilinde bir sorun yok, anlaşılan bantgenişliği yüksek olduğu HS80 benzerlerinden için biraz daha fazla enerji tüketiyor.

Materyal ve Kasa Kalitesi

Kulaklığın kulak kupaları ve tepe kısmı kaliteli, sağlam bir plastik materyalden yapılmış. Üstte Corsair yazısı var. İçe dönebilen kupaları tepeye bağlayan menteşelerde ise alüminyum kullanılmış. Malzeme kalitesi ve işçilik açısından üst seviye bir ürün olmasına karşın şaşırtıcı derecede hafif ve kafanızda varlığını rahatlıkla unutuyorsunuz. Kupaların üzerinde parlaklığı, rengi ve efekti iCUE üzerinden ayarlanabilen Corsair logosu görüyoruz. Dinamik RGB dışarıdan bakıldığında güzel.

Bu rahatlığı sağlayan özellikle kafa bandı tasarımı, içeriden iki bant ile kafanıza göre ayarlayabiliyorsunuz. Farklı kafa boylarına sahip editör arkadaşlarımız denediğinde hepsinin memnun kaldığını gördük. Kulaklık kupalarının şekli geometrik olarak yamuk dörtgen. Yastık kalınlıkları oldukça fazla, bu da kulak kısmında da rahat etmeyi sağlıyor. Yastıklar için Plush tabiri kullanıyorlar, biraz havlumsu dokuya sahip bir kumaş. Bu açıdan çok iyi bir ses yalıtımı sağlıyor mu yoksa sağlamıyor mu şüpheye düştüm. Ancak denediğimde ses yalıtımın fena olmadığını gördüm, orta halli diyebiliriz. Elde dokunurken bu kumaş dokusu tüylü, velcro ve kadifeye biraz benzeyen ama farklı bir hissiyatta. Masada kedi tüyü vb. ne varsa topluyor, deri yastıklar bu açıdan daha iyi diyebilirim.

Tepe bant ve kasa çok sağlam olduğu için kulaklıkta en yıpranmaya açık kısım bu yastıklar diyebiliriz. Kupaların yastık kısımları plastik bir çıtanın üzerine gerilip yapıştırılmış. Sola doğru çevirince çerçeve ile birlikte çıkıyorlar, herhangi bir kulaklığın yastığı yerine yeni bir yastık bulmak Türkiye’de zor. Ancak teoride değiştirilebiliyorlar.

Özetle kaliteli kasa, hafif ve sıkmayan bir yapı, geometrik ama bol dolgulu kupalar ile kompakt ama konforlu bir tasarımı var. 205 mmx 97 mm x 183 mm ölçülerinde ve 367 gram. Üstelik sıkmamasına karşın kafaya iyi tutunuyor ve büyük kafaya uymayacak gibi durmasına karşın büyük kafa ölçüsünde de ofiste bize uydu ve rahatsızlık vermedi. Elbette kafa yapısı farklarının her insanda farklı bir deneyim sebebi olduğunu hatırlatmak gerekli.

Kontroller ve İşlevler

Sol kupa arkasında açma tuşu, minik ve net adımlara sahip çok iyi bir ses tekeri, altta da Type-C bağlantı portu var. Kulaklığın ses tekeri altında şarj olduğunu gösteren LED ışık var. Düşük bataryada kırmızı, orta halliyse turuncu ve şarj seviyesi yüksekse yeşil yanıyor.

Yine USB alıcının üzerinde de eşleme durumunu gösteren bir ışık mevcut. Ses tekerini çok beğendim, Virtuoso’dan daha iyi çalışıyor, adımları çok net. Basarsanız da ses profilini değiştiriyor ancak hangi profilde olduğunuzu söylemiyor.

Mikrofon Kalitesi

Yine sol kupada yukarı kaldırıp kapatabileceğiniz, indirip açıp hemen devreye alabileceğiniz mikrofon bulunuyor. Bu mikrofonun ses kayıt kalitesi çok iyi. Virtuoso modellerinden sonra Corsair’ın HS80’de de bu mikrofon işini çözmüş ve başarıyı sürdürmüş olması memnuniyet verici. YouTube, Twitch yayınları, röportajlar ya da oyun içi iletişim, ne isterseniz rahatlıkla yapabilirsiniz.

Omni-Directional yapısı var ve mikrofonun varsayılan konumu ağızdan uzakta bile gayet güzel ses alıyor. İsterseniz esnek olan bu mikrofonu ideal ses için ağzınıza daha yakın hale getirebilirsiniz. Kapatmak için yukarı kaldırmak da çok pratik, Mute tuşu aramadan ve mikrofon kesildiğinde sesli bir bildirim alarak sesinizin duyulması gerektiği yerde duyulup, gerekmediği yerde duyulmadığından emin olabilirsiniz. Üzerinde de bir LED ışık var. Teknik olarak 2.2k Ohm mikrofon empedansı, 100 Hz – 1 kHz frekans tepki aralığı, -40 dB (+-3 dB) hassasiyeti var.

Sürücüler ve Ses Kalitesi

Elbette esas olay sürücüler ve sürücülerin ayarlanma şekli. Artık üst seviye Corsair kulaklıklarda neredeyse standart olarak 50 mm Neodymium sürücüler kullanılıyor. Ancak ayarlanmaları farklı, Custom-Tuned yani modele özel ayarlama hem HS serilerinde, hem de pek çok farklı markanın kulaklıklarında dikkatimizi çekiyor. Aynı sürücü işte ya diyip geçilecek bir şey değil, tamamen farklı ses veren kulaklıklar ortaya çıkıyor. 20 Hz – 40 kHz frekans aralığı 109 dB (+-3dB) hassasiyet, 2.5 kHz’de 32 ohm empedans ise teknik değerler.

Peki ses nasıl? Kulaklığı kutudan çıkarıp takar takmaz müzik açıp ses kalitesine baktık. Müzik performansı çok iyi, kesinlikle dengeli ama bassları güçlü, lezzetli, sıcak bir sesi var. Bu gerçekten üst seviye bir kulaklık ve bu da kendisini dinlerken hissettiriyor. Karşılaştırma için özellikle Virtuoso aklıma geliyor, Virtuoso kutudan çıktığı haliyle bir stüdyo monitör kulaklığı gibi Flat yani düz bir ses karakteriyle ilk deneyimi sunuyordu. Ayarları yaptığınızda hem müzik, hem oyunda müthiş bir performansı vardı. Halen de kullanmaya ve memnun kalmaya devam ediyorum. HS80’in ve diğer Corsair kulaklıkların en iyi ekolayzır ayarı Pure Direct diyebiliriz, diğer ayarlar biraz abartılı değişiklikler yapıyor, her birini yüzde 20 civarında budayarak daha dengeli profiller oluşturup kaydedebilirsiniz.

Ancak HS80’de ayarlar kutudan çıktığı gibi düz değil ve ilk deneyim Virtuoso’ya göre daha karakteri belirgin. Öte yandan ayarladığınızda elde ettiğiniz maksimum sonuçlar yine gayet güzel ancak hem yapısı, hem ses karakteri Virtuoso’dan farklı. Oysa bu kulaklık Virtuoso’nun 3.5 mm bağlantı seçeneği çıkartılmış, hafifletilmiş, köşeli hale gelmiş, daha hesaplı bir sürümü diyebiliriz. Üstelik Virtuoso’nun hem adaptörü, hem mikrofon kalitesi burada korunmuş.

Virtuoso’ya Daha Uygun Bir Alternatif

Bu açıdan gözünüzü Virtuoso’ya diktiyseniz şu an HS80 daha iyi bir fiyat /performans ile aynı üst seviye kaliteyi sunabiliyor. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var, teknik olarak çok benzese de kafa bandından ölçülere bu tamamen farklı bir kasa. Bu normal ve gözlüklü kullanımda pek de önemli değil, bu iki kullanımda da rahattım ancak sanal gerçeklik başlığı gibi bir setin üzerine takmaya kalkarsanız ufak gelecektir.

Corsair HS80 modelinin en güzel yanlarından biri de iCUE ile Stereo modunda, ayarlayarak kullanabileceğiniz gibi Dolby Atmos for Headphones ile de kullanabilmeniz. Windows Mağaza üzerinden erişim uygulamasını indirip adımları takip edince, Windows ses ayarları altında Dolby Atmos seçeneği açılıyor. Yazılımsal olarak şu an en iyi Surround çözümlerinden birisi Dolby’de. Burada kullanılan çözümde Spatial yani uzaysal ses var. Bu şu anlama geliyor, ses uzayı yani seslerin kaynakları sağ, sol, ön ve arkadan daha çok detaylı bir şekilde konumlandırılıyor. Hissiyatı çok güzel, özellikle Dolby Atmos destekli oyunlarda oyun geliştiricilerin tasarladığı sesi duymak deneyimi iyileştiriyor. Öte yandan Dolby destekli oyun sayısı çok değil.

Oyunlardaki genel performansa gelirsek, Surround olmadan Stereo ile de çok hızlı, çok rahat sesleri ayırt etmek, yönlerini, mesafelerini anlamak mümkün. Bu birincil amacı oyun olan bir kulaklık ve bunu başarıyla yerine getiriyor. Kendi alanında en iyi oyuncu kulaklılarından birisi.

Sonuç değerlendirme

Tasarım olarak değerlendirdiğimde halen Corsair ürün ailesinde Virtuoso en sevdiğim model. Hi-Fi kulaklıklara benzer tasarımı, çok daha yüksek fiyatı, tasarım özellikleriyle HS80 ile karşılaştırdığımda halen ana tercihim. Diğer yandan Void serisinin fantastik tasarımları da halen çok ilgi çekici.

HS80’in tasarımı da güzel ama çok daha iyi olabilirdi. Kulaklıkların menteşelerindeki ince sarı bant daha kalın ve belirgin olabilirdi. RGB aydınlatma logo şeklinde değil de kupada birleşim yerlerine yakın dairesel olabilirdi. Mikrofonun sadece yukarı kaldırılan yapısı da çıkartılabilir sevenlere ya da mikrofonu kulaklık içerisine sokup gizlemeyi sevenlere hitap etmeyebilir.

Performansa gelirsek, Corsair HS80 sadece oyun performansı için bile alınacak bir oyuncu kulaklığı. Yine aynı şekilde tek başına mikrofon kalitesi için bile alınabilir, Corsair bu işi tam anlamıyla çözmüş durumda.

Müzik performansını tek başına değerlendirdiğimizde yine fiyatına göre müzik performansı da çok iyi. Oyuncu kulaklıkları kategorisinde en iyi müzik performansına sahip modellerden birisi. Müzik kulaklıklarıyla karşılaştırılırsa elbette o kategoride HS80’i geride rahatlıkla bırakacak pek çok destansı ürün var. Ancak değerlendirmenin bu kısmı sadece üst seviye Hi-Fi kullanıcıları düşünülerek yazıldı. Bugüne kadar sadece giriş ya da orta seviye oyuncu kulaklıklarını kullandıysanız, o zaman dinlediğiniz en iyi müzik deneyimlerinden birine hazırlanabilirsiniz.

Sonuçta HS80 çok akılcı bir ürün olmuş. Evet eksileri var, ancak piyasada rakip olduğu 150 USD kulaklık kategorisindeki en iyi mikrofona sahip. Bu yüzden yayın yapmayı düşünüyor ve bunun için kulaklık kullanmak istiyorsanız şu an kendi fiyat aralığındaki ses/mikrofon kalitesi anlamında en iyi kulaklık oluyor.

Ticari açıdan çok iyi hedefleme yapmışlar, burada sağlam markalar ile karşı karşıya gelecekler. Ses kalitesinde hepsi birbiriyle yarışır ancak HS80 modeli çok popüler olan kulaklık set mikrofonlarının çoğunu ezip geçmiş durumda. Bazı markaların en üst seviye modelleri de mikrofon alanında iyiler, ancak şu an HS80, Virtuoso ile birlikte en iyisi konumunda.

Öte yandan kulaklık dünyası elbette o kadar basit değil, ergonomi, kullanıcıların kulak ve ses farkları göz önüne alındığında her alan için en iyisi sadece tek bir model olmuyor. Ancak HS80 şu an oyuncu setleri içerisinde performans olarak en iyiler arasında üst sıralarda yer alıyor.