Anasayfa Haber Elon Musk, Amazon’un Şikayetinden Dolayı Jeff Bezos’u Eleştirdi

Elon Musk, Amazon’un Şikayetinden Dolayı Jeff Bezos’u Eleştirdi

SpaceX ve Blue Origin- Elon Musk-Jeff Bezos

Amazon, daha fazla internet uydusunu yörüngeye fırlatmaya hazırlanan SpaceX’in plan ve projelerini protesto etti. Elon Musk ise şirketin patronuna bir gönderme yaptı.

NASA, astronotları Ay’a taşıması için SpaceX ile kritik bir hükümet sözleşmesi imzalamıştı. Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin ise bu ihaleyi kaybettikten hemen sonra dava açma yoluna gitti. Açılan dava ise SpaceX’in proje üzerindeki kendi çalışmalarını geciktirmesine neden oldu. Amazon, bu hafta Federal İletişim Komisyonu’na çağrıda bulundu ve SpaceX’in Starlink uydu internet hizmeti için yeni sunulan planları reddetmeye davet etti.

SpaceX ve Starlink patronu Elon Musk, ikinci şikayetle ilgili bir tweet paylaştı ve şunları söyledi:

Bezos, SpaceX’e dava açmak ve işi tam zamanlı olarak sürdürmek için emekli oldu…

Amazon’dan gelen son şikayet, resmi bir davadan ziyade bir protesto mektubu gibi görünüyor. Ayrıca Amazon, SpaceX’in daha fazla Starlink uydusu fırlatmasını engellemek istemiyor, şirketin bunu yapma planlarında daha net olması gerektiğini düşünüyor.

Starlink şu anda yaklaşık 90.000 müşteriye hizmet veren yaklaşık 1.740 alçak yörünge uydusu tarafından destekleniyor. Öte yandan SpaceX, hizmeti iyileştirmek için 30.000 ikinci nesil uydudan oluşan bir parti daha fırlatmaya hazırlanıyor. Bu nedenle uyduların Dünya çevresinde tam olarak nerede konumlandırılacağı konusunda FCC’ye bilgi verilmesi şart. Amazon’un şikayeti, SpaceX’in FCC’den daha sonra seçilecek tamamen farklı iki yörünge konfigürasyonu istemesiyle alakalı.

Amazon’un yan kuruluşu Kuiper Systems’ın kurumsal danışmanı Mariah Dodson Shuman, “SpaceX’in birbirini desteklemeyen iki farklı konfigürasyona başvurma konusundaki özgün yaklaşımı, hem Komisyonun kuralları hem de kamu politikası ile çelişiyor. Komisyonu bu değişikliği reddetmeye çağırıyoruz.” dedi.

Shuman, olası iki farklı konfigürasyonla uğraşmanın, diğer operatörlerin karşılaştığı “teknik çabayı iki katına çıkardığını” söylüyor. Ek olarak buna henüz kendi uydularını fırlatmamış olan Amazon’un Kuiper Sistemi de dahil.

Özetle Amazon, SpaceX’in bir plan seçip ona bağlı kalmasını istiyor. Shuman’a göre Federal İletişim Komisyonu gerekli kuralları uygulamalı ve SpaceX’in değişiklik isteğini reddetmeli. Ayrıca SpaceX’i ikinci nesil sistemleri için tek bir konfigürasyona karar verdikten sonra değişiklik projesini yeniden göndermeye davet etmeliler.