Anasayfa Haber JEDEC, M.2’nin Yerini Alacak Olan XFM Form Faktörünü Duyurdu

JEDEC, M.2’nin Yerini Alacak Olan XFM Form Faktörünü Duyurdu

Depolama teknolojilerinin düzenleyicisi olan JEDEC, M.2’nin yerini alması düşünülen XFM form faktörünü duyurdu.

JEDEC tarafından JESD233 kod adıyla gömülü yapılar için XFM ve çıkarılabilir yapılar içinse XFMD form faktörü geliştirildi. PCI-Express arabirimi üzerinden NVMe kullanan bu form faktörünün, anakartlarda şu anda yer alan M.2’nin yerini alması planlanıyor.

SD karta biraz benzerlik gösteren XFMD, eMMC ve SD kart hızlarından çok daha yüksek hız sunuyor. PCIe Gen 4’ün bant genişliğinden etkin bir şekilde yararlanılabiliyor.

Genel itibariyle JEDEC’in yaptığı açıklamalarda, XFM’in küçük standartlarının IoT aygıtları ve çeşitli gömülü sistem uygulamaları için uygun olduğunu belirtilmiş. Böylece VR cihazlarda, dronlarda ve birtakım ultrabook cihazlarda depolama birimi olarak hafıza kartlarından çok daha yüksek hıza sahip yapılar kullanabileceğiz.

Bellek devi Kioxia, yeni form faktörü hakkında olumlu görüş bildirdi ve IoT cihazlarında yarı çıkarılabilir depolama birimi olarak bunun planları yeniden değiştireceğini söyledi. MediaTek ise XFM’i onaylayarak duruma daha çok son kullanıcı odaklı, yükseltilebilir depolama seçeneği olarak bakıyor.

Şu anda XFMD, başka lehimli depolama çözümlerinin yerini alacak gibi gözükse de maalesef biraz yüksek güç çekiyor. Bu da çok küçük taşınabilir cihazlara entegrasyonu belki bir nebze zorlaştırabilir.