Anasayfa Haber Qualcomm, aptX Kayıpsız Ses Teknolojisini Duyurdu

Qualcomm, aptX Kayıpsız Ses Teknolojisini Duyurdu

Qualcomm aptX Kayıpsız

Qualcomm aptX Kayıpsız Ses Teknolojisi, CD kalitesinde ses vaat ediyor.

Qualcomm, Bluetooth kulaklıklarla müzik dinlemeye seven tüm müzik tutkunları için yeni bir teknoloji duyurdu. Şirketin en son Bluetooth ses kodeği Qualcomm aptX Kayıpsız adını taşıyor.

Yeni aptX Kayıpsız, Bluetooth üzerinden CD kalitesinde (16-bit, 44.1kHz) sesin tam olarak aktarıldığını iddia eden ilk Bluetooth ses kodeği. Bu, kablosuz kulaklıklarınızın nihayet kayıpsız sesi destekleyebileceği anlamına geliyor. Bununla birlikte sıkıştırma, CD’nin 1,4 Mbps bit hızını Qualcomm’un kullandığı daha sınırlı 1 Mbps bant genişliğine sığdırmak için kullanılıyor. Yine de şirket, tamamen kayıpsız sıkıştırma kullanılmasını sağlamış durumda. Yeni ses teknolojisi, mevcut kayıplı Bluetooth kodeklerinden farklı. aptX Kayıpsız üzerinden dinlerken çıkıştaki ses akışı girişle tam olarak eşleşiyor.

aptX Kayıpsız’a geçme kararıyla Qualcomm, mevcut aptX ve aptX HD kodek bileşenlerine göre veri hızını büyük ölçüde iyileştirme şansına sahip oluyor. Bu anlamda Sony LDAC’nin 990 kbps veri hızı da aşılabilir. Ana sorun bu yüksek bant genişliğini sürdürmek olsa da Qualcomm, Snapdragon Sound ekosistemi aracılığıyla radyo yığınının uçtan uca kontrolünü ve optimizasyonunu kullanarak nasıl çözüldüğünü tartışıyor.

Qualcomm ayrıca, Snapdragon Sound’un sürdürülebilir aptX Lossless için bir gereklilik olduğunu ve gelecekte tüm markalı ürünlerin yeni kodeği desteklemesini amaçladığını belirtiyor. Ne yazık ki bu aynı zamanda mevcut ürün serisinin geriye dönük uyumlu olmayacağı anlamına da geliyor.

Qualcomm’un bu kararı, temel olarak, kayıpsız biçimleri destekleyen ve giderek artan müzik akışı platformlarından kaynaklanıyor. Apple Music, Amazon Music, Tidal ve diğerleri artık kayıpsız sesi destekliyor ve Qualcomm’un yeni ve heyecan verici bir şey sunması gerekiyordu.

Bununla birlikte, aptX Kayıpsız ürünleri ve Snapdragon Sound markalama ve birlikte çalışabilirlik testi 2022 yılı içerisinde ortaya çıkacak.