Anasayfa Makale İncelemeler En İyi Bulut Oyun Servisleri

En İyi Bulut Oyun Servisleri

Amazon Luna bulut oyun servisi

2021 yılında göz atabileceğiniz en iyi bulut oyun servislerini bir araya getirdik.

Bilgisayar oyunları pandemi döneminde her zamankinden çok daha popüler ve büyük bir kitleye sahip. Eskiden yalnızca meraklılarınca, işten güçten zaman buldukça oynanabilirken, aylardır evlerimize salgın nedeniyle tıkılı kaldığımız günlerde boş kaldıkça hepimiz oyunlarla vakit geçirmeye başladık. Üstelik artık oyunlar yalnızca bilgisayar ve konsollara özgü şeyler değiller. Tabletinizden, telefonunuzdan, bilgisayarınızdan, televizyonunuzdan; kısaca her cihazdan istediğiniz oyunu bulut oyun servisleri yardımıyla oynayabilirsiniz.

Salgın nedeniyle son iki yıl içerisinde ekonomik anlamda firmaların ve ülkelerin girmiş olduğu buhran, bilgisayar donanımlarının fiyatlarında aşırı artışa neden oldu. Bunun üstüne ayrıca popülerleşen madencilik furyası da gelince oyun oynamanın maliyeti epey yükseldi. Önceden orta segment bir ekran kartı alabildiğiniz bütçeyle şimdi neredeyse düşük/giriş seviye bir ekran kartı zor alıyorsunuz. Haliyle oyun oynamak için gereken donanımlara erişmenin maliyeti bir hayli ağır hale gelmiş durumda.

Neyse ki bu kadar şeyin arasında oyuncuların yine bir nebze “makul” sayabilecekleri ücretler karşılığında oyunlar oynayabilecekleri bulut oyun servisleri mevcut. GPUMag kaynağından derlediğimiz bu yazıda sizlerle beraber en iyi bulut oyun servislerine göz atacağız.

Bulut Oyun Nedir?

Bulut oyunculuk, bir sunucuya bağlı olan kullanıcıların cihazına adeta canlı yayın akışı gibi oyunun iletimidir. Hangi hizmete abone olduğunuza bağlı olarak oyunlarınız telefonlar, tabletler, bilgisayarlar gibi birçok platformdan erişilebilirdir. Bulut oyun servislerini kullanırken sunucunun donanım gücünden faydalanırsınız, kullanıcının cihazı ise sadece işin giriş/çıkış tarafıyla ilgilenir. Yani oyunu oynamak için gereken komutları sunucuya iletmek ve bunun sonucu olarak oluşan görüntüyü göstermekle.

Bulut oyunculuğun zaten bu kadar etkili bir fikir olmasının ardında yatan da bu diyebiliriz. Zira aboneler üst düzey bir GPU veya CPU almaya hiçbir şekilde ihtiyaç duymazlar. Tek yapmaları gereken herhangi bulut servisine abone olmak ve basit bir web tarayıcısı açabilen herhangi cihaza sahip olmak. Türkiye şartlarında pahalı gibi gelse de, yurt dışındaki birçok kimse için oldukça uygun bir hizmet diyebiliriz.

Bulut oyunculuğun dezavantajları

Yine de bazı dezavantajları yok değil, mesela yanıt süreleri birçok rekabetçi oyun için hayati öneme sahp. Bulut oyunculuğun yapısı gereği illa gecikme olacağından maalesef alacağınız yanıt süresi normal bilgisayardan oynamaya kıyasla daha uzun olacaktır. Zira, sizler oyunu oynarken önce sunucuya istekte bulunuyorsunuz ve o zamana kadar belirli bir gecikme zaten oluşuyor. Sunucu da rekabetçi oyunun oynandığı sunucuya ekstra bir istekte bulunuyor ve cevap bekliyor, gecikme böylece normal bilgisayarda oynamaya kıyasla iki katına çıkabiliyor.

Kullanıcı taraflı bir gecikme probleminiz varsa bunu çözmenize yardımcı olabilecek “Bulut Oyunculukta Gecikmeler Nasıl Düşürülür” yazımız sizlere yardımcı olabilir.

Diğer bir dezavantajdan bahsedecek olursak, internet hızınız yetersizse veya abone olduğunuz servis henüz yeniyse çok yüksek çözünürlüklerde oyun deneyimi yaşayamayacak olmanız. Bazı bulut servisleri 720p çözünürlük sunuyor, oysa günümüzde ufacık telefonlarımız bile en az 1440p ekrana sahip.

En İyi Bulut Oyun Servisleri

1 – Microsoft xCloud: Game Pass ile Beraber Gelen Makul Seçenek

microsoft xcloud

xCloud gelecek vaat eden platformlardan biri diyebiliriz. Microsoft’un konsollara, PC’lere, Android’e, iOS’a yani kısaca bütün platformlara yönelik hizmet sunmayı hedefleyen bir projesi. Şu anda bu hizmete istediğiniz cihazdan erişebiliyorsunuz.

Project xCloud diğer bulut oyun servislerine kıyasla hem ücretsiz oyun sayısı hem de kütüphane anlamında önde olacağını söyleyebileceğimiz servislerden zira Xbox Cloud Gaming olarak da bilinen xCloud, Xbox mağazasında yer alan oyunları oynama imkanı tanıyor. xCloud servisine abone olduğunuzda yalnızca bir bulut oyun servisine abone olmuyor; DOOM Eternal olsun, GTA V olsun, Star Wars olsun bu tarz birçok AAA oyunun dahil olduğu Xbox Game Pass hizmetine de sahip olmuş oluyorsunuz.

Yani bu, bulut oyun hizmetinin yanı sıra bu hizmete ihtiyaç duymayacağınız zamanlarda da kullanabileceğiniz bir Game Pass hesabına sahip olacağınız anlamına geliyor. Ücreti ise şu anda Game Pass Ultimate ile beraber 45 lira kadar. Ayrıca henüz Türkiye içerisinde hizmet vermediği için ayrıca VPN de kullanmak zorundasınız. Ücretsiz VPN’lerin çoğu yüksek gecikme değerleri nedeniyle oyun oynamaya müsait olmadığından ona da ayrıca para vermeniz gerekiyor. Ortalama bir VPN servisinin 40-45 lira olduğunu düşünürsek aylık bazda yine 80-90 liraya yakın bir masraf yapmanız gerekiyor.

Belki Türkiye’ye resmi olarak geldiği zaman VPN falan almaya gerek kalmayacağı için oldukça uygun hale gelebilir diye düşünüyoruz. Genel itibariyle herkes için en kapsamlı ve ücretsiz kütüphaneye sahip servislerden biri olacak.

Artıları:

  • Abonelikle beraber satın almaya gerek kalmadan sunulan yüzlerce ücretsiz AAA oyun
  • Çıktığı ilk günde oyunlara erişim
  • Sunuculara yakın bir lokasyondaysanız düşük gecikme değerleri

Eksileri:

  • Xbox Game Pass dışındaki oyun kitaplıklarına herhangi bir erişiminiz yok. Yani Steam veya Epic Games Launcher hesabınızı xCloud ile beraber kullanamıyorsunuz
  • Aylık en yüksek ücretle (15 dolar) sunulan bulut oyun hizmeti. Rakiplerine nazaran pahalı
  • Henüz Türkiye’ye hizmet sunmaması ve kullanmak için VPN gerekmesi

2 – NVIDIA GeForce Now: Türkiye Fiyatı Yüksek

geforce now

NVIDIA tarafından geliştirilen bulut oyunculuk çözümlerinden GeForce Now belki de bu alanda en bilineni. xCloud’dan farklı olarak bu hizmette oyunlar sizlere bedava sunulmaz. Oyun oynamak için mecburen sahip olduğunuz dijital oyun platformunun kitaplığını GeForce Now hesabına bağlamalısınız.

Görsel kalite açısından 1080p çözünürlüğü ve 60 FPS desteklediği için oldukça akıcı bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Mümkün olan en yüksek ayarlarda RTX açık bir şekilde oyun oynamak istiyorsanız tercih edebileceğiniz en iyi servis. Ayrıca Turkcell ve NVIDIA ortaklığında kurulan GamePlus aracılığıyla şu anda Türkiye’de hizmet sunan tek bulut oyun servisi konumunda. En çok eleştirilen yanı ise yerelleştirmeye rağmen firma tarafından belirlenen yüksek paket fiyatları.

Aylık premium hesap 74.9 TL iken, 3 aylık premium ise 179.7 TL. Bi fiyat 40-50 TL olsaydı belki bir nebze daha makul sayılabilirdi fakat içinde oyun dahil olmayan bir servis için mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında Türkiye şartları için 74.9 TL yüksek. Bu servisi ücretsiz olarak deneyimlemek isterseniz günlük sadece 1 saat ücretsiz erişim hakkınız var. Ne yazık ki bunda da sıra beklemek zorundasınız, rağbet pek bi’ fazla.

Her şeye rağmen iyi bir internet bağlantısına sahipseniz hem Türkiye’de bulunması hem de sunduğu kaliteden ötürü şu anlık alınabilecek en iyi bulut oyun servisi konumunda diyebiliriz.

Artıları:

  • Steam, Epic, UPlay platformlarının kitaplıklarını desteklemesi
  • Üst düzey RTX destekli donanımlarla donatılmış sunucular
  • Oyunlarda ışın izleme teknolojisini kullanabilme
  • Türkiye’de resmi olarak sunucularının bulunması

Eksileri:

  • Oyunlar ücretsiz değil, oynamak için daha önce satın almış olmanız gerekiyor
  • Bağlanılan sunucu yoğunsa çok nadir kuyruk, sıra bekleme durumu yaşanılabiliyor
  • Ücretsiz olarak yalnızca 1 saatle sınırılısınız
  • Türkiye şartlarına göre yüksek fiyatlandırma

GeForce Now hizmetinin daha önce betasını test etmiştik. Videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

3 – Shadow: Akıbeti Belirsiz, Yalnızca ABD Odaklı

Bulut oyun sektöründeki bir diğer dişli sayılabilecek rakip ise adını pek çok kişinin bilmediği Shadow. Google, Microsoft veya Nvidia gibi dev şirketlerin elinden çıkan bir servis olmamasına rağmen oldukça iyi kalitede deneyim yaşatıyor.

Sunucuları GeForce Now gibi RTX destekleyecek kadar abartılı güçte üst düzey ekran kartlarına sahip olmasa da, GTX 1080’lerle donatılmış. Maksimum ayarlarda 1080p 60 FPS oyun oynamak böylece mümkün oluyor. 144 FPS ve 4K desteği sunması da ayrıca güzel. Shadow pek büyük bir firma değil fakat sürekli sunucularında kullanmış olduğu sistemleri daha güçlü donanımlarla güncelliyor.

Ek olarak Shadow sadece oyun oynamak için geliştirilmiş bir hizmet değil. Aboneliğiniz boyunca kullandığınız sunucuya uzaktan tam erişime sahip olursunuz. Bu cihazlardan render alabilir, Photoshop ile fotoğraf düzenleyebilirsiniz. Yani makul bir ücrete Shadow’un gücünden istifade edebilmek güzel.

12 dolarlık bir ücretle karşımıza çıkan bu hizmet, yurt dışı için oldukça makul sayılabilir. Ancak Shadow da GeForce Now gibi oynayacağınız oyuna sahip olmanızı gerektiriyor. xCloud’daki gibi erişebileceğiniz devasa bir ücretsiz oyun kitaplığı sunmuyor.

Shadow şu anlık sunucularını ağırlıklı olarak ABD’de tutuyor. Global piyasaya açılma hedefleri ne durumdadır bilemiyoruz. Ayrıca gelen duyumlara göre Shadow’un ana şirketi Blade 2021 yılının başlarında iflas etmiş. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var.

Artıları:

  • 4K 60 FPS ve 1080p 144 FPS desteklemesi
  • Sistemin kullanıcı erişimine tam olarak açılması, özgürce kullanabilme

Eksileri:

  • Sunucuları neredeyse ABD dışında yok.
  • Şirketin durumu ve geleceği belirsiz durumda.

4 – Vortex: Oyunları Çok Kısıtlı, Kullanım Sınırlaması Var

Bulut oyun sektörünün neredeyse ilk faal oyuncularından olan Vortex, bu listedeki diğer servislere kıyasla biraz daha küçük bir oyun desteğine sahip. Abonelik sistemini benimseyen Vortex’in en düşük fiyatlı paketi 10 dolar. Oynayabileceğiniz oyun sayısı ise en ucuz abonelikte 78 kadar. İstediğiniz oyunları bundan dolayı bulamama ihtimaliniz çok yüksek. Bazı oyunlar içinse ayrıca ücret ödeyip lisans almanız gerekiyor.

Ayrıca kullanıcılar 1 ay içinde yalnızca 50 saat oyun oynama hakkına sahipler. Bu da günde 1.5 saatten biraz fazla oynayabileceğiniz anlamına geliyor. Bu oldukça kötü. Pro paketi ise 170 oyuna erişim ve 80 saat oynama hakkı tanıyor. Vortex teknik anlamda güzel bir 60 FPS deneyimi sunsa da paketleri hem yurt dışı hem de Türkiye şartları için pek makul sayılmaz. Ülkemizde sunucusu hiç olmayan bir servise 10 dolar vermek zaten mantıklı olmayacaktır diye düşünüyoruz.

Artıları:

  • Güzel bir 60 FPS deneyimi sunuyor
  • 78 oyuna kadar erişim sunması (bazıları ek ücretle lisans alınmasını gerektiriyor)

Eksileri:

  • Kullanıcılar en temel pakette 50 saat, Pro’da ise 80 saatle sınırlı.
  • Oyunları pek çeşitli ve ahım şahım sayılmaz.
  • Sunucuları Türkiye’de bulunmuyor ve yurt dışı için bile sunduğu hizmet için pahalı

5 – PlayStation Now: Özel Konsol Oyunlarını Oynamak İsteyenler İçin

Birçok devin bulut oyun sektörüne girmesiyle Sony’de bu trendi kaçırıp geri kalmak istemedi. PlayStation Now, Sony tarafından PS4, PS5 ve Windows cihazlar için geliştirilen bir bulut oyun hizmeti. En hoş ve belki de avantajlı sayılabilecek yanı ise PlayStation’un halihazırdaki özel oyunlarını ve eski konsol oyunlarını Windows platformlardan oynayabilmenize imkan tanıması.

Ayda 10 dolar kadar ücretlendirmesiyle konsol sahibi olmayanlar için çok harika bir çözüm. Zira PlayStation’a özel çıkan oyunları bu servisle PC/Windows üzerinden oynayabileceksiniz. Bir The Last Of Us 1 ve 2, God of War serisinin bütün oyunları, Bloodborne gibi yapımları deneyimlemek için artık PlayStation sahibi olmak zorunda değilsiniz. Ayrıca oyunlara erişmek için xCloud ile benzer şekilde ek ücret ödemenize de gerek yok. Doğrudan PlayStation oyunlarına sınırsız erişimle sahipsiniz.

PlayStation Now’ı düzgün bir şekilde kullanabilmek için bir adet DualShock’a, özellikle de DS4’e sahip olmanız gerekiyor. PS5 ile beraber gelen DualSense maalesef ki desteklenmiyor.

Fakat ne yazık ki bazı yönleri de insanı çileden çıkaracak cinsten. Örneğin Windows üzerinden bu hizmeti kullanırken gecikmenin felaket olduğu kullanıcılar tarafından söylenenler arasında. Ayrıca arayüzün çok kötü olduğundan da birçok kişi yakınıyor. Diğer bir problem ise Sony’nin sürekli oyunları kütüphaneden kaldırması. En sevdiğiniz ve gelişim gösterdiğiniz oyun bir gecede yok olabilir, sabah hayatınızın şokunu yaşayabilirsiniz.

Yine de bunlar düzeltilebilecek sorunlar, eğer PlayStation’a özel oyunları konsol almadan deneyimlemek istiyorsanız PlayStation Now’ı tercih edebilirsiniz. Şu anlık Türkiye’de sunucularının bulunmadığını unutmayın.

Artıları:

  • Windows kullanıcılarına PlayStation özel oyunlarını oynayabilme imkanı tanıması
  • PS2’ye kadar olan oyunları desteklemesi
  • 1080p 60 FPS görüntü kalitesi
  • Oyunlar için ek ücret ödenmesi veya kitaplık bağlamanın gerekmemesi

Eksileri:

  • Birçok oyun 60 FPS desteğine rağmen 30 FPS’te kilitli.
  • Windows üzerinden oynayınca çok fazla gecikme yapması
  • Sony’nin aniden oyunları kitaplıktan kaldırması
  • Türkiye’de resmi olarak sunucularının bulunmaması

6 – Google Stadia: Oyuna Sahip Olsanız Bile Tekrar Satın Almalısınız

Google Stadia, ilk çıktığında oldukça olay olmuş platformlardan biriydi. Belki de bulut oyunculuğun hayalini kuran kimselerin en çok heyecanla beklediği, umut bağladığı servisti diyebiliriz.

Fakat ne yazık ki şu anlık kendisi pek makul bir seçenek gibi gözükmüyor. Kütüphanesindeki oyun sayısının azlığı, ilk çıktığında özel oyunlar vaat edilmesine rağmen geliştirici stüdyoların Google tarafından kapatılması, zaten sahip olduğunuz oyunu tekrar satın almak zorunda kalmanız ve bu lisansı Stadia dışında herhangi bir yerde kullanamamanız Stadia’yı bu alandaki en kötü seçimlerden biri yapıyor.

Görüntü kalitesine gelecek olursak bir nebze daha tatmin edici. Ayda 9.99 dolara 4K 60 FPS bir oyun deneyimi sunuyor. Yine de Google’ın Stadia hakkındaki planlarından emin değiliz, her an fişi çekilebilecek bir platform gibi gözüktüğünü belirtmeliyiz.

Artıları:

  • Çok yüksek kalitede (4K 60 FPS) oyun oynayabilme imkanı tanıması

Eksileri:

  • Oyunları ekstra satın alacağımız ve başka yerde kullanamayacağımız bir platform için 9.99 dolar çok pahalı
  • Kütüphanesindeki oyun çeşitliliği az
  • Özel oyun vaadi tutulmuyor
  • Türkiye’de resmi olarak yok

Stadia’yı deneyimlediğimiz detaylı videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

7 – Amazon Luna: En Makul Platformlardan, Henüz Test Aşamasında

Amazon Luna bizim de daha önce videolu incelemesini yaptığımız bir Amazon hizmetiydi. Şu ana kadar saydığımız bütün seçeneklerden daha ucuz bir fiyatlandırmaya sahip. Aylık sadece 5.99 dolar. Bu fiyatlandırmanın ileride değişmesi pek muhtemel.

Luna’nın henüz beta aşaması bitmiş durumda değil ve hayli eksikleri var. Ayrıca Türkiye’de şimdilik sunucusu bulunmuyor. Bu servisi de deneyimlediğimiz ve bildiklerimizi detaylıca aktardığımız aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Artıları:

  • Rakiplerine nazaran ucuz.
  • 1080p 60 FPS desteği
  • Geniş oyun kütüphanesi ve bedava oyunlar

Eksileri:

  • Halen beta sürecinde, eksiklikleri pek fazla.
  • Türkiye’de sunucuları yok.

Peki Hangisini Seçmelisiniz?

Aslında saydığımız bütün bulut oyun platformları arasında şu anlık rahatça alabilirsiniz diyebileceğimiz tek seçenek NVIDIA’nın GeForce Now servisi. Türkiye’de sunucularının bulunması ve resmi olarak varlık göstermesi bile bunun için yeterli bir sebep. Ayrıca ışın izleme desteği, dijital oyun platformlarında sahip olduğunuz oyunları oynayabilme imkanı ve geniş oyun desteği de harikulade.

Eğer Microsoft xCloud ülkemize uygun bir yerel fiyatla giriş yaparsa o da birçok oyuncu için oldukça mantıklı bir seçenek olacaktır zira beraberinde gelen Game Pass ve oyunlara ücretsiz erişim imkanı diğer servislere kıyasla xCloud’u öne çıkaracak diye düşünüyoruz.

Amazon Luna da Amazon isminden dolayı güven veren servislerden. Zira bulut tarafında Amazon’un elinin çok çok güçlü olduğunu biliyoruz. Olur da Türkiye’ye giriş yaparsa bu hizmeti Amazon Prime kapsamında kullanıma sunması rekabeti bi’ hayli arttıracaktır.