Anasayfa Haber TSMC, Büyük Siparişleri Nedeniyle Apple’a Düşük Zam Uygulayacak

TSMC, Büyük Siparişleri Nedeniyle Apple’a Düşük Zam Uygulayacak

Müşterilerine %20 seviyesinde zam yapacağı söylenen TSMC, Apple için özel oranlar uygulayabilir.

Yarı iletken dökümhanelerinin küresel çip talebini karşılamakta zorlandığı şu zamanlarda TSMC’nin silikon disk plaka (wafer) fiyatlarını %20 civarında artırmayı planladığını öğrenmiştik. Ancak son rapora göre Apple’a sadece %3’lük bir zam yapıldığı söyleniyor.

Bildiğiniz gibi Apple, TSMC’nin en büyük müşterisi ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda da böyle olmaya devam edecek. Apple analisti Lu Xingzhi’ye göre, California merkezli devin siparişleri TSMC’nin gelirinin yüzde 20’sinden fazlasını oluşturuyor.

ITHome tarafından gelen bilgilere göre Apple’ın bu konumu, TSMC’nin bazı konularda taviz vermesini sağlıyor. Ayrıca Apple, Eylül ayının üçüncü haftasında iPhone 13 modellerini tanıtmaya hazırlanıyor ve TSMC’ye 100 milyon A15 Bionic siparişi verildiği söyleniyor. Yeni SoC’lerin TSMC 5nm (N5P) üretim teknolojisine dayanacağını bir kez daha hatırlatalım.

Bununla birlikte, amiral gemisi telefonların dışında Apple’ın birçok farklı cihaz için yonga talebi olacak. Tüm bu nedenlerden dolayı ABD’li teknoloji devine uygulanan zamlar çok küçük miktarlarda olabilir.

Apple’ın önümüzdeki haftalarda en yeni iPhone 13 ve M1X MacBook Pro modellerini piyasaya sürmesini bekliyoruz. Yapılan bu %3’lük fiyat artışının müşterilerine yansıyıp yansımayacağı ise henüz bilinmiyor.