Anasayfa Haber Microsoft Edge, Windows 11 ve Windows 10’da Tasarım İyileştirmeleri Alıyor

Microsoft Edge, Windows 11 ve Windows 10’da Tasarım İyileştirmeleri Alıyor

Edge tarayıcısını daha modern görünüme bir görünüme kavuşturmak isteyen Microsoft, bu konuda iyileştirmeler yapmaya devam ediyor.

Microsoft’un yeni Windows 11 işletim sistemi 5 Ekim’de yayınlanmaya başlayacak. Edge 93 ise planlanan dağıtımdan önce Microsoft iki deneysel özellikle birlikte piyasaya sürülüyor: menüler için yeni bir tasarım ve Windows’un Fluent stiline uygun modern kaydırma çubukları.

Bu sürüm, kullanıcıların sekmeleri etkili bir şekilde bulmalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlanan Chrome benzeri sekme gruplarıyla geliyor. Edge 93 ayrıca PDF belgelerinde “kaldığınız yerden devam edebileceğiniz” bir özellikle yenilenmişti. Bunun yanında yeni bir özellikle birlikte desteklenen bir videonun üzerine geldiğinizde görünecek yeni bir araç çubuğu göreceksiniz. Bu araç çubuğuyla birlikte videoları resim içinde resim modunda izlemek mümkün.

Ek olarak dikey sekme tasarımı, tarayıcının başlık çubuğunu gizlemek için edge://settings/appearance’da yeni bir seçenekle bir güncellendi. Microsoft, yeni deneysel özellikler için de destek sunuyor: Windows 11 Görsel Güncelleştirmeler ve Yer Paylaşımlı kaydırma çubukları.

İlk geliştirme, masaüstü arka planının rengini etkin pencereye otomatik olarak uygulayan yeni Mica efektini aktif ediyor. Mica efekti, ekran görüntüsündeki gibi, şu an yalnızca tarayıcının başlık çubuğuna uygulanıyor.

Sunulan yeni seçenek, Edge menüsü ve bağlantı menüleri için Fluent Design’ın akrilik efekti (kısmi şeffaflık) etkinleştiriyor. Eğer Windows 11’de aktifleştirirseniz, menü yazı tiplerinin boyutunu biraz daha büyük görünecek şekilde ayarlayacak. Yazı tipi değişikliklerine ek olarak, simge durumuna küçült, büyüt ve kapat gibi bazı düğmeleri de ortalanıyor.

Öte yandan, Yer Paylaşımlı kaydırma çubukları hem Windows 11’de hem de Windows 10’da tam olarak destekleniyor. Bu seçenek ise tarayıcının varsayılan kaydırma çubuğu için inceltilmiş bir tasarım sunuyor ve aynı zamanda karanlık modu da destekliyor.

Dahası, overlay scrollbars (katmanlı kaydırma çubukları) özelliği, Ayarlar ve Dosya Gezgini gibi Windows 11 uygulamalarının görünümüne ve hissine uyacak şekilde tasarlandı.

Bu özellikleri denemek için Edge 93 (kararlı sürüm) veya daha yeni bir sürümde olmanız gerekiyor. Tarayıcı güncellemelerinden sonra adres çubuğuna “Edge://flags“yazın ve menüye gidin. Sonrasında Windows 11 görsel güncellemeleriyle ilgili ayarı etkinleştirin.

Edge için hazırlanan bazı özellikler henüz test aşamasında ve tüm kullanıcılara sunulmuş değil. Bu bağlamda yeni güncellemeleri beklemeniz gerekebilir.