Anasayfa Haber Yüksek Performanslı Intel Arc Alchemist GPU, Dizüstü Bilgisayarda Teste Girdi

Yüksek Performanslı Intel Arc Alchemist GPU, Dizüstü Bilgisayarda Teste Girdi

Harici grafik işlemciler konusunda önemli atılımlar yapmaya hazırlanan Intel, Alchemist ile masaüstünden ziyade mobil platformda da rekabet etmeyi hedefliyor.

Intel ARC Alchemist GPU’lar, 2022’nin ilk çeyreğinde hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlar için piyasaya çıkmaya başlayacak. Bu seriye ait amiral gemisi Alchemist yongaların birden çok test girdisi, erkenden Geekbench‘te keşfedildi.

Intel, yeni nesil grafiklerini Rocket Lake, Tiger Lake ve Alder Lake platformlarında değerlendiriyor ve en son testler Tiger Lake 11. nesil referans platformunda yapıldı.

Mavi takımın hazırladığı Xe mimarili grafik işlemcisi, 4096 ALU’ya eşit olan 512 Xe Çekirdeği (Bilgi İşlem Birimi) ile ortaya çıktı. GPU, bu testlerde 1800 MHz gibi frekans hızlarına ulaşmayı başardı, ancak bu yonganın test için üretilen erken bir çip örneği olduğunu göz önüne almayı unutmayalım. Zira yeni GPU’lar TSMC’nin yeni 6nm üretim teknolojisini kullanıyor ve çok daha yüksek frekans hızları bekleyebiliriz.

Bu özel varyantın performansına gelince, aynı çip için yapılan son testlere göre 4.5 katlık bir artış söz konusu. Bu da önceki testlerde henüz optimize edilmemiş sürücüler kullanıldığını ve silikon üzerinde geliştirmeler yapılmadığını gösteriyor. 512 Yürütme Birimine sahip Alchemist GPU, ayrıca daha önce sızdırılan 256 Yürütme Birimine sahip SKU’dan %88 daha hızlı görünüyor.

Harici Xe-HPG GPU, şu anda Tiger Lake tabanlı bir platformda test edilse de nihai varyantlar Alder Lake-H tabanlı yeni dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilir. Ancak gücünü 12. nesil Alder Lake-H işlemcilerden alan yeni dizüstü bilgisayarların en erken ikinci çeyrekte geleceğini düşünürsek, 11. nesil Tiger Lake-H işlemciler ve ARC Alchemist GPU’ların bir arada kullanıldığını görebiliriz.