Anasayfa Haber AMD, Linux’ta Zen 3 Performansını Artıracak CPPC Sürücüsünü Yayınladı

AMD, Linux’ta Zen 3 Performansını Artıracak CPPC Sürücüsünü Yayınladı

Yeni kullanıma sunulan sürücü, Ryzen işlemcileri Linux tabanlı sistemler için optimize ediyor. Şu an için yalnızca Zen 3 işlemcilere destek sunuluyor ve yakında işlemci listesi genişleyecek.

AMD’nin Zen 3 mimarisi, Linux tabanlı işletim sistemleri için tasarlanmış ACPI CPPC sürücüsü için destek alıyor. Collaborative Processor Performance Control sürücüsü, Linux’un bir Ryzen CPU’da çekirdeklerin potansiyelini görmesine ve iş yükleri için doğru çekirdeğin kullanılmasına olanak tanıyacak.

Ek olarak ACPI sürücüsü, Linux’un Ryzen güç yönetimini geliştirerek daha iyi güç tüketimi ve performans sağlıyor. Ancak yeni sürücüler şu anda sadece Zen 3 için geldi ve Zen 2 desteği yolda. Bu özelliğin aslında Zen mimarili işlemcilerin piyasaya sürülmesinden bu yana Windows’ta desteklendiğini not düşelim.

Yeni sürücü, AMD işlemciler için tam olarak optimize edilmeyen yerleşik mevcut genel CPUFreq sürücüsünden çok daha verimli çalışıyor. Phoronix, AMD’nin yeni CPPC sürücüsü için iki yıldır çalıştığını belirtmiş. Aslında AMD, 2019’da Zen 2 işlemcileri için bu sürücü üzerinde çalıştı. Ancak donanım üreticisi, bu süre zarfında sürücüyü bitirmek için yeterli kaynağa sahip olmadığını bildirdi.

AMD Ryzen

AMD, Zen 2 APU’lu ve Linux tabanlı Steam Deck taşınabilir oyun konsolu için yeni sürücüler geliştirmeye başlamıştı. Bu oyun konsolunun yüksek performans sunması için özel ayarlamalar yapıldı ve şimdi optimizasyonların Linux ortamlarındaki tüm Zen 3 işlemcilere yayıldığı görülüyor.

Kırmızı ekip, gelecekte CPPC sürücüsünün kapsamını genişleteceğini söylüyor. Yani yakında Zen 2 ve hatta Zen+ yongalar için destek sunulabileceğini belirtelim.