Anasayfa Haber Intel’in Z690 Yonga Seti Detaylanıyor: PCIe 5.0, DDR4 ve DDR5 Desteği

Intel’in Z690 Yonga Seti Detaylanıyor: PCIe 5.0, DDR4 ve DDR5 Desteği

Yeni nesil Intel CPU’larda DDR4 ve DDR5 RAM desteği bir arada sunulacak. Ancak bu konuda üreticilerin anakart modeline göre özel yapılandırmaları olabilir.

Son gelen sızıntılara bakılırsa Intel’in 12. nesil Alder Lake işlemcileri ve Z690 yonga setleri Ekim ayı içinde tanıtılacak. Kasım ayı içinde ise ürünlerin raflarda yerini alması bekleniyor. Performance Computing Inquisitor tarafından hazırlanan bir rapora göre yeni anakartlar son teknoloji bellek ve PCIe bağlantı teknolojileriyle birlikte gelecek.

Daha önce beklediğimiz gibi, Z690 yonga setinin hem DDR4 hem de DDR5 bellek desteği sunduğu iddia ediliyor. Bununla birlikte anakartta hangi bellek standardının destekleneceğine anakart üreticileri karar verecek. Dahası, ASUS, MSI ve Gigabyte gibi anakart ortaklarının her iki standart için de destek sunduğunu görebiliriz.

Bellek desteğine ek olarak, Z690 yonga setinde DDR5 için Gear 2 veya Gear 4 modları bulunuyor. Bu özellik, genel verimi artırmak için bellek kontrolcüsünün veri hızına bağlı olarak sırasıyla yarım veya çeyrek hızda çalışmasına izin verecek.

Alder Lake CPU’lar 16 adet Gen5 PCIe hattı sağlarken, yonga seti 12 adede kadar PCIe Gen 4 hattı ve 16 adede kadar PCIe Gen3 hattı sunuyor. Böylelikle ileri teknoloji SSD’ler takılabilecek ve harici GPU’lar yeni PCIe veri yolu standardını kullanacak.

Intel, yukarıdaki şemada gösterildiği gibi işlemci ve yonga seti arasındaki iletişim için artık 8 PCIe Gen4 hattı kullanan Direct Media Interface (DMI) bağlantısını kullanacak. Yonga setinin dört adede kadar USB 3.2 2×2 (20Gb/s) bağlantı noktasına destek sunduğunu belirtelim. Ayrıca WiFi için Intel Wi-Fi 6E ve hatta muhtemelen Wi-Fi 7’yi destekleyen CNVio modülleri var. Ancak Wi-Fi 7 kullanımı yakın vadede pek mümkün görünmüyor.

Bahsi geçen tüm bu bilgiler tamamen sızıntıya dayanıyor ve resmiyeti olmadığını hatırlatalım. Ancak genel olarak geçmişte kulağımıza gelen bilgilerle örtüşüyor ve doğruluk payı yüksek görünüyor. Öyle ki lansmana kısa bir süre kaldı ve yakında yeni platformun tüm yeniliklerini görme fırsatı bulacağız.