Anasayfa Haber AMD, Çip Kıtlığına Rağmen Rekor Seviyede Büyüme Gösteriyor

AMD, Çip Kıtlığına Rağmen Rekor Seviyede Büyüme Gösteriyor

AMD, tedarikçilerine güvendiklerini ve 2022 yılında büyümeye hazır olduklarını söylüyor.

AMD’nin gelirleri son birkaç yılda istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Kırmızı ekip, 2020 yılında 9.763 milyar dolarla tüm zamanların rekor gelirini açıklamıştı. Bu yıl ise kısa süre önce %60’lık bir artışla yaklaşık 15.5 milyar dolarlık bir gelir açıklandı.

Şirketin çip krizi sırasında bu hedeflere ulaşması şaşırtıcı gelebilir. Ancak AMD, artan arz, artan sunucu ve HPC sınıfı donanım talebi ve premium modellere odaklanmaları nedeniyle bu yıl ve önümüzdeki yıllarda hedeflerine ulaşacağından emin. AMD’nin CFO’su Devinder Kumar, 2021 Deutsche Bank Teknoloji Konferansı’nda şunları söyledi:

Hem talep tarafında müşteriler hem de dökümhane ortaklarımız, alt tabaka tedarikçilerimiz, ATMP (montaj, test, işaretleme ve paketleme) kapasitesi ve tedarik süreciyle birlikte gelir artışına devam edeceğimize inanıyoruz.

Yılın geride kalan süresinde AMD’nin satışları çok güçlüydü. Şirket, yılın ilk iki çeyreğinde 7.295 milyar dolar kazandı ve gelirini yıldan yıla %60 artırma hedefine ulaşma yolunda ilerliyor.

AMD’nin bu yılki finansal hedeflerine ulaşabilmesi için tedarik taahhüdünde bulunduğu ürünlerin yanı sıra yüksek kâr marjına sahip modellerin üretimine öncelik vermesi gerekiyordu. Bu da bazen birim bazında kazandığı paylardan vazgeçmesi demek.

Ryzen 5000 Mobil ve RX 6700

AMD aslında sunucularda ve mobil istemci PC’lerde gelir payı elde etti, ancak şirket üretimini yüksek marjlı sunucuya odakladığından, masaüstü bilgisayarlardaki birim payı 2021’in ikinci çeyreğinde düştü. Bu arada, şirketin masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için harici GPU pazarındaki birim payı, 2021’in ikinci çeyreğinde yılın en düşük seviyesine indi.

Ekran Kartları ve Stok Sorunları

Aslında şu anda en büyük sorun oyun kartları tarafında yaşanıyor ve bu konuya değinelim. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için olan talep geçtiğimiz yıldan beri inanılmaz derecede arttı.

Yakın tarihli bir Steam Donanım Anketi, NVIDIA’nın RTX 30 serisi oyun kartlarını müşterilerine ulaştırmayı başardığını ve AMD’nin yeni RX 6000 serisinde aynı seviyede başarılı olamadığını gösterdi. Bu nedenle bazı gözlemciler, AMD’yi Radeon GPU’larını büyük madencilik şirketlerine satmakla suçladı.

AMD’nin CFO’su suçlamaları reddetti ve madencilerden gelen talebin önemsiz olduğunu söyledi. Ayrıca AMD’nin GPU müşterilerine öncelik vermemesine rağmen Radeon GPU’larının madenciler için değil oyuncular için olduğunu belirtti.

İlk olarak, kripto ihmal edilebilir, bu bizim için bir öncelik değil. Ürünlerimize öncelik vermiyoruz veya onları kripto paralar için üretmiyoruz. Oyuncular bizim önceliğimiz, bildiğiniz gibi Radeon RX 6000 serisi yüksek kaliteli GPU’lara sahibiz ve bunlar GPU alanında büyümemizi sağlıyor.

Özet

AMD, istemci bilgisayarları, veri merkezleri ve süper bilgisayarlar dahil olmak üzere pazarın tüm segmentlerinde ürünlerine olan talep arttığından dolayı gelecek konusunda iyimser. Aslına bakarsanız geriye dönüp baktığımızda, AMD’nin tüm alanda rekabetçi olduğunu ilk defa görüyoruz desek yeridir.

Öte taraftan, genel olarak bilgisayarlara olan talep yüksek olduğundan dolayı şirketin bu talepleri %100 oranda karşılayamaması gayet normal. Öyle ki teknoloji devinin artan talebi karşılamak için yeterli çip üretmek için odaklanması gerekiyor. Son olarak AMD’nin muhtemelen daha pahalı ve kâr marjı yüksek bileşenler satarak gelir payını artırmaya çalışacağını belirtelim.