Anasayfa Haber Isınan Bazı Ekran Kartlarının Sebebi Fabrikasyon Hatası Olabilir

Isınan Bazı Ekran Kartlarının Sebebi Fabrikasyon Hatası Olabilir

Ekran kartlarının aşırı ısındığını fark eden ve kartlarını açmaya karar veren donanım meraklıları, eksik veya yanlış hizalanmış termal pedlerle karşı karşıya kaldı.

Technopat Sosyal‘de birçok kullanıcının donanımsal sorunlardan ve yüksek sıcaklıklardan dolayı yardım istediğine tanık olmuşsunuzdur. Bazı ekran kartları, çeşitli nedenlerden dolayı aşırı yüksek sıcaklıklara ulaşabilirken bazen termal ped ve termal macun yenilemesi büyük önem taşıyabiliyor.

Hatta bazı GPU üreticileri, maliyetten kısmak için düşük kaliteli termal pedlere yönelebiliyor. Daha da önemlisi, üreticiler kartın içi açıldıktan sonra garantiyi geçersiz sayıyor. Bu nedenle soğutucuyu çıkarmadan önce bazı şeylere dikkat etmekte fayda var.

kamaloo92 ve obamaprism3 isimli iki Reddit kullanıcısı, ekran kartlarında aşırı ısınma sorunu yaşadılar ve bu konunun peşine düştüler. İlk kullanıcı, ekran kartının 110 derece sıcaklığa ulaştığını fark etti ve kartı açtığında 4 bellek modülünde de termal pedlerin olmadığını keşfetti. Kullanıcı raporlarına göre 3. taraf ısı yayıcının değiştirilmesi sorunu çözdü ve sıcaklıklar artık 80 derecenin üzerine çıkmıyor.

Diğer kullanıcı ise bir termal pedin yanlış yerleştirildiğini keşfetti. Ekran kartında kullanılan pedler, aslında hem VRAM hem de GPU’yu kaplıyordu ve sonuç olarak kartın aşırı ısınmasına neden oluyordu. Termal ped ve macun değişimi sonrası artık GPU sıcaklıkları 75 derece yerine 61 derecelerde seyrediyor.

Bu iki problem, beklenmedik ısınma sorunlarına yol açıyor ve tamamen bir fabrikasyon kusuru. Bunun yanında geçtiğimiz aylarda çeşitli kullanıcılar, benzer termal ped ve montaj sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Yani ekran kartınız aşırı ısınıyorsa ve tüm çözümleri denediyseniz, çözüm farklı yerlerde olabilir. Bu noktada genel GPU sıcaklığının yanı sıra kart içerisindeki etkin nokta sıcaklık seviyelerini de izlemekte fayda var. Eğer sorunlar devam ederse ve yeterli bilgiye sahipseniz kartın içini açarak bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Elbette bunu yaparken garanti koşullarını unutmamak gerekli. Ayrıca garantiniz devam ediyorsa bu tür durumlarda ekran kartınızı servise göndermeyi tercih edebilirsiniz.