Anasayfa Haber Intel, AMD Rekabeti İçin Sunucu İşlemcilerinde İndirime Gidiyor

Intel, AMD Rekabeti İçin Sunucu İşlemcilerinde İndirime Gidiyor

intel sunucu HPC işlemci CPU

Intel, sunucu pazarında fiyat baskısı oluşturmak istiyor ve üretim tarafındaki avantajlarından yararlanıyor.

Üretim kısıtlamaları yaşayan AMD ile savaşmak isteyen Intel, sunucu tarafında benimsediği stratejilerini değiştirmeye karar verdi. DigiTimes tarafından gelen haberlere göre mavi takım, liste fiyatına bağlı kalmak yerine işlemcilerini indirimli fiyatlarla desteklemeye çalışıyor.

Bazı raporlar AMD’nin CPU arzında göreceli bir normalleşme olduğunu söylese de, AMD’nin Intel’e karşı iki dezavantajı var. İlk olarak Intel’e göre daha az gelir kaynağına sahipler. Öte taraftan AMD, piyasada fazlasıyla tutulan Zen işlemcilerini üreten fabrikalara sahip değil.

AMD görünüşe göre sunucu pazarında hızla ilerlemeye devam ediyor. Puget Systems’in istatistiklerinde görüldüğü gibi şirket, Haziran 2020’den bu yana satılan sistemlerde %5’lik bir paydan Haziran 2021’de %60’a varan bir paya ulaştı.

Ancak sunucu ve HPC pazarında süreklilik çok önemli. Bu doğrultuda büyük yatırımlar yapan şirketlerin bugün yapacağı sistem seçimleri yıllar sonrasını etkileyebiliyor ve gelecekte sistemlerde yapılacak yükseltmeleri düşünmeleri gerekiyor. Bu sebeple AMD’nin son dönemde gelen bu talebi koruması ve sektörün isteklerine karşılık vermesi gerekli.

Mercury Research’e göre AMD, 2021’in ikinci çeyreğinde küresel sunucu CPU pazarından %9,5 pay elde etti. Bu, yıldan yıla %4’lük bir artış, ancak şirketin aynı pazar payının %10,5’ini elinde tuttuğu 2021’in ilk çeyreğine kıyasla %1’lik bir gerileme anlamına geliyor.

Nitekim AMD tarafında önemli seviyede ürün kıtlığı yaşanırsa ve Intel tarafında cazip fiyatlandırmalar yapılırsa dengeler değişmeye başlayabilir. Ancak gerçek şu ki AMD’nin Zen mimarili sunucu işlemcileri oldukça iyi performans sunuyor ve Cloudflare gibi bazı  devlerin EPYC işlemcilere geçiş yaptığını görüyoruz.