Anasayfa Haber NVIDIA Ada Lovelace AD102 GPU Özellikleri Detaylanıyor

NVIDIA Ada Lovelace AD102 GPU Özellikleri Detaylanıyor

Nvidia Ada Lovelace mimarisi

NVIDIA Ada Lovelace AD102 GPU’nun 2.2 GHz’e kadar saat hızı sunacağı söyleniyor.

Greymon55’in ortaya koyduğu en son söylentilere göre NVIDIA’nın Ada Lovelace AD102 GPU’su 2.2 GHz’e kadar yüksek bir saat hızına sahip olabilir. NVIDIA Ada Lovelace GPU’ları ile ilgili epeyce söylenti gündemde dolaşıyordu. Bu söylentiler özellikle AD102 ile ilgili olabilir. Söylentilere göre AD102 GPU, ister oyuncular ister iş istasyonu kullanıcıları için olsun, amiral gemisi ekran kartları serisini güçlendirecek. Yeni GPU’lar, mevcut GA102 GPU’nun halefi olacak. Bu nedenle AD102 GPU’lardan bazı harika özellikler bekleyebiliriz.

Önceki söylentilere dayanarak, NVIDIA’nın Ada Lovelace GPU’ları için TSMC’nin N5 işlem düğümünü kullanacağını söyleyebiliriz. Buna, tamamen monolitik bir tasarıma sahip olacak olan AD102 SKU da dahil. Greymon55, belirli GPU yapılandırmalarından bahseden son tweetinde AD102 GPU’nun 2.2 GHz kadar yüksek bir saat hızına sahip olacağını belirtmiş.

NVIDIA AD102 GPU, Kopite tarafından sağlanan ön özelliklere göre 18432 CUDA çekirdeğine sahip gibi görünüyor. Bu da, Turing’den zaten büyük bir adım olan Ampere’de bulunan çekirdeğin neredeyse iki katı çekirdeğe sahip olacağı anlamına geliyor. 2.2 GHz saat hızı ise bize 81 TFLOP işlem performansı veriyor. Bu da 36 TFLOP bilgi işlem gücünü paketleyen mevcut RTX 3090’ın performansının iki katından fazla olacağını gösteriyor.

NVIDIAGPU

Yeni GPU’daki %125 performans artışı çok büyük görünse de NVIDIA’nın Ampere ile bu nesil FP32 sayılarında zaten büyük bir sıçrama yaptığını da unutmamak gerekir. Ampere GA102 GPU, 36 TFLOP sunarken Turing TU102 GPU 13 TFLOP sunuyor. Bu durum, FP32 Floplarda %150’nin üzerinde bir artış anlamına geliyor. Ancak, RTX 3090 için gerçek oyun performansı artışı, RTX 2080 Ti’ye göre ortalama %50-60 civarında.

NVIDIA Ada Lovelace GPU’lar, AMD’nin RDNA 3 tabanlı Radeon RX 7000 serisi ekran kartlarıyla kafa kafaya gidecek olan yeni nesil GeForce RTX 40 ekran kartlarına güç sağlayacak. NVIDIA tarafından MCM kullanımı ile ilgili hala bazı spekülasyonlar bulunuyor. Öncelikle Veri Merkezi ve AI segmentini hedefleyen Hopper GPU’nun yakında kullanıma sunulacağı ve bir MCM mimarisine sahip olacağı iddia edilmekte. Şirket, Ada Lovelace GPU’larında ise MCM tasarımı kullanmayacak. Bu nedenle geleneksel monolitik tasarımı koruyacak.