Anasayfa Haber Windows 11 ile Gelen Android Uygulama Desteği Nedir, Nasıl Çalışır?

Windows 11 ile Gelen Android Uygulama Desteği Nedir, Nasıl Çalışır?

Windows 11 Android Uygulama Desteği

Amazon Appstore ile bağlantılı olarak çalışacak olan Windows 11 Android projesi yakında hayata geçiyor. Peki bu yeniliğin altında neler yatıyor?

Microsoft, Windows 11 ile birlikte Android mobil uygulamaları Microsoft Store’a taşımaya hazırlanıyor. Bu desteğin ilk etapta kullanılamayacağını zaten birçok kez belirttik. Şimdi ise Android alt sistemi ve uygulama desteği hakkında yeni detaylara bir bakalım.

Yazılım geliştiricisi, Android uygulamalarının yeni işletim sisteminde yerel olarak çalışmasını sağlamak için Linux Windows Alt Sistemini ve Windows 10 Mobile’daki Project Astoria’nın arkasındaki teknolojiyi kullanacak.

Microsoft Store henüz Google Play Store ve Apple App Store kadar popüler olmasa da yavaş yavaş gelişmeye devam ediyor. Windows 11 ile mağazanın gelişmesi için iki adım atılacak: paketlenmemiş Win32 masaüstü uygulamaları ve yerel Android uygulamaları desteği.

Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken kısa bir zaman önce Android uygulama desteği ve Amazon Appstore ilk genel önizlemeden önce mağazada görünmeye başladı. Bu değişimi görmek Windows 11 Build 22000 veya daha yeni bir sürümde olmak gerekiyor. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi uygulama indirmek şu anda mümkün değil.

Amazon, görünüşe göre Windows 11 için kendi App Store istemcisi üzerinde çalışıyor ve kullanıcıların uygulamaları indirmek için Amazon hesaplarıyla oturum açmaları gerekecek. Dosyalar yalnızca Amazon AppStore aracılığıyla indirilecek ve Microsoft Store, yalnızca mobil uygulamaları arama sonuçlarında tanıtmak için kullanılacak.

Windows 11’de Android Entegrasyonu

Microsoft, geliştirici konferansı sırasında mobil ve masaüstü modeller arasındaki köprüyü yönetecek bir yerel proxy uygulaması oluşturacağını söyledi. Bu iyileştirmelerle birlikte Android uygulamalar tıpkı yerel uygulamalar gibi görünecek ve kullanıcılar, Ayarlar veya Denetim Masası’ndan mobil uygulamaları yükleyip kaldırabilecek.

Windows 11 Android uygulama desteği

Ek olarak belirtmek gerekirse, Android için Windows Alt Sistemi, Windows uygulamalarınızın yanı sıra masaüstünde Linux uygulamalarını çalıştırmak için Hyper-V ve Linux çekirdeğini kullanan Linux için Windows Alt Sistemini temel alıyor.

Teknoloji devi, ARM tabanlı mikro kodları dönüştürmek için “Intel Bridge Technology” isimli bir çözümü kullanacak. Microsoft yaptığı açıklamada, özelliğin AMD ve ARM CPU’larda da çalışacağını onayladı.

Windows 11’in Android entegrasyonu, Google Play ekosistemini ve Google Play hizmetleri için destek sunmayacak. Microsoft, işleri kolaylaştırmak için Amazon markalı Fire OS cihazlarında bulunan App Store’u kullanarak Amazon’la ortaklık kuruyor.

Microsoft Store’un sonuçları doğrudan Amazon uygulama mağazasından alacağını belirtmiştik. Android uygulamalarını indirmek istediğinizde ise  “Amazon App Store’dan Al” seçeneğine tıklamanız gerekecek.

Dışardan APK Yükleme

Bunun yanında aklınıza dış kaynaklardan APK indirme yöntemi gelebilir. APK’ları manuel olarak internet üzerinden indirebilir ve işletim sistemine yükleyebilirsiniz. Ancak Google Play Store’a dayalı uygulamalar düzgün çalışmayabilir, bunu not olarak düşelim.

Android Alt Sistemi Nasıl Performans Sunacak?

Yakın tarihte yeni Android özelliğine dair Geekbench 5 sonuçları yayınlanmıştı. Sonuçlar önemli ölçüde farklılık gösteriyor ve Android alt sistemi, 16 GB’a kadar RAM’e sahip bilgisayarlarda iyi performans sunacak gibi görünüyor.

Windows 11’in Android alt sistemi, çok çekirdekli testlerde 4.900 ve tek çekirdekli testlerde 1.100 puana kadar erişebiliyor. Performans, kabaca söyleyecek olursak OnePlus gibi Snapdragon 865 destekli amiral gemisi Android telefonlara yakın. Elbette bu testler alt sistem yazılımının performansını doğrudan temsil etmiyor zira üst düzey bir işlemcide sonuçlar değişebilir.

Windows 11’in Android alt sistem performansı oldukça başarılı olacak ve iyi bir deneyim için en az 8 GB RAM’e ihtiyacımız olacak gibi görünüyor. Gereksinim listesine göre, Android uygulamaları 8 GB RAM gerektirecek ve en iyi deneyim için 16 GB öneriliyor. ARM64 ile x64 işlemciler desteklenirken kısa bir süre önce belirttiğimiz gibi Xbox desteği bulunmayacak.