Anasayfa Haber Google Play Hizmetleri Güncellemesi, Kullanılmayan Uygulamaların İzinlerini Kaldırıyor

Google Play Hizmetleri Güncellemesi, Kullanılmayan Uygulamaların İzinlerini Kaldırıyor

Android 11 çıkış tarihi

Google Play Hizmetleri güncellemesi ile Android 6 ve sonraki sürümler kullanılmayan uygulamaların izinleri kaldırılmaya başlanacak.

Google, kullanılmayan Android yazılımları için hamle yapmaya hazırlanıyor. Şirket, Cuma günü yaptığı açıklama ile Android 11 gizlilik özelliğinin Android 6’ya kadar olan sürümlerde destekleneceğini belirtiyor. Bu da uygulama izinlerini otomatik olarak sıfırlayan yeni özelliğin, Android 6 ve sonraki sürümler için geçerli olacağı anlamına gelmekte.

Otomatik sıfırlanan uygulama izinleri özelliği, kullanılmayan uygulamaları otomatik olarak sınırlamayı amaçlayan, sürekli genişleyen Android özellik setinin bir parçası olarak Android 11‘de tanıtılmıştı. Bir uygulama belirli bir süre kullanılmadığında, Android uygulamanın kendisine verilen izinleri otomatik olarak kaldırıyor ve uygulamanın arka planda açık kalmasını veya verilere erişmesini sınırlıyor. Bir kullanıcı, sınırlanan uygulamayı tekrar açmak istediğinde ise sınırlanan tüm bu izinleri tekrar vermek zorunda.

Bununla birlikte, çoğu yeni Android özelliği gibi otomatik sıfırlama izinleri özelliği de geçtiğimiz yıl piyasaya sürüldüğünde yalnızca Android 11’e özeldi. Bu da özelliğin, Android’in 3 milyar aktif cihazının çok azında mevcut olduğu anlamına geliyordu. Bugünkü verilere göz atıldığında Android 11’e sahip olan cihazların, Android’e sahip olan tüm cihazların yalnızca yüzde onunu oluşturduğu ortaya çıkıyor. Böylelikle yeni özellik de bu derece az kullanıcı tarafından kullanılabiliyordu. Ancak durum şimdi değişiyor gibi gözüküyor.

Yeni özelliğin Android 6 ve sonraki sürümler için mevcut hale gelmesi, milyarlarca kullanıcının özelliğe erişebilmesi anlamına gelecek. Google’ın resmi Android Studio istatistikleri pek güncel olmasa da cihazların yüzde 84,9’unda Android 6 sürümü olduğunu göstermekte. 9to5Google tarafından hazırlanan güncel tablo ise Android 6’ya sahip olan cihazların, toplam cihazların yüzde 11,2’sini oluşturduğunu ortaya koyuyor. Güncel tablo, Android 6 ve sonraki sürümlere sahip olan kullanıcılar konusunda da bize bilgiler sunuyor. Tüm bu veriler, Android 11’e özel olarak duyurulan özelliğin kapsamının oldukça genişleyeceği konusunda hemfikir olmamızı sağlıyor.

Son olarak, kullanıcıların bahsi geçen özelliği Aralık ayından itibaren Google Play Hizmetleri güncellemesi aracılığıyla kullanabileceğini belirtelim. Ancak yine de güncellemenin kademeli olarak yapılacağı ve 2022’nin ilk çeyreğinde tüm kullanıcıların özelliğe sahip olacağını ekleyelim.