Anasayfa Haber Microsoft, Windows 11 ile Disk Kullanımı ve Performansı Optimize Ediyor

Microsoft, Windows 11 ile Disk Kullanımı ve Performansı Optimize Ediyor

Windows 11’e dahil olan uygulamaların sayısı azalırken, yapılan geliştirmelerle birlikte işletim sisteminin kapladığı alan küçülüyor.

Microsoft, bazı sürümlerde Windows işletim sistemine çoğu kullanıcıların ihtiyaç duymayacağı oyun ve uygulamalar yüklemeyi tercih ediyordu. Hatta Candy Crush Saga’nın bazı Windows 10 sürümlerine dahil edildiğini görmüştük ve farklı yazılımlar da genellikle işletim sistemiyle birlikte geliyordu. Şimdi ise Windows 11 ile bu yaklaşım değişecek gibi görünüyor.

Microsoft Kurumsal Yönetim Başkan Yardımcısı Steve Dispensa, yeni nesil işletim sisteminin çıkış tarihi yaklaşırken bazı detaylar verdi. Yöneticiye göre Windows 11 ile birçok uygulama entegre bir şekilde gelmeyecek.

Dispensa’ya göre Microsoft, disk kullanımını azaltmak için işletim sisteminin sıkıştırma teknolojisinde ve gelen uygulamalarda bazı değişiklikler yaptı. Böylelikle artık Yapışkan Notlar ve Microsoft To-Do gibi araçlar bir taslak halinde gelecek.

Örneğin, Başlat menüsünden Yapışkan Notlar’a ilk kez tıkladığınızda yeni bir yükleme ekranı göreceksiniz. Bu aşamada uygulama otomatik olarak yüklenecek ve manuel bir işlem yapmadan uygulama açılacak. Microsoft, “Bu, diskteki boyutu azaltacak ve ayrıca daha az arka plan güncelleme etkinliği ve indirme trafiği sağlayacak.” diyor.

Muhtemelen Microsoft Mağazasından yüklenebilen uygulamalar işletim sistemine entegre olarak gelmeyecek. Böylelikle disk alanında biraz yer kazanacağız, ancak Microsoft Store veya Office gibi tam teşekküllü uygulamalar için durum böyle olmayacak.

Yazılım devi ayrıca işletim sisteminin ve varsayılan tarayıcı Edge’in neden olduğu disk tüketimini de azalttı. Bir destek belgesinde Microsoft, önceden yüklenmiş ethernet ve WiFi sürücülerinin artık FOD (talep üzerine özellikler) olarak sunulduğunu belirtti.