Anasayfa Haber Uygun Fiyatlı SSD’ler PlayStation 5’te Nasıl Performans Sunuyor?

Uygun Fiyatlı SSD’ler PlayStation 5’te Nasıl Performans Sunuyor?

Düşük okuma ve yazma hızları sunan daha uygun fiyatlı SSD’ler, genel olarak oyunlarda yakın performans değerleri sunuyor.

Sony ve Microsoft‘un yeni nesil oyun konsolları, kullanıcı tarafından yükseltilebilen dahili depolama sistemlerine sahip. Sony, PlayStation 5 konsolu için kullanıcıların üçüncü taraf M.2 SSD’leri kullanmasına izin veriyor ve bununla ilgili detaylı bir rehberimiz mevcut. Peki farklı NVMe SSD’lerde performans ne alemde?

Biz testlerimizde üst düzey bir SSD kullanmıştık ve okuma/yazma hızları oldukça yüksekti. Digital Foundry ise daha uygun fiyatlı ve düşük kapasiteli sürücülerle denemeler yaptı. Bu süreçte Sony’nin gereksinimlerine uyan en ucuz sürücülerden biri olan 250 GB Western Digital SN750 kullanıldı.

WD 250 GB SN750 3.200 MB/sn okuma değerine sahipken, PS5’in entegre SSD’si 5500 MB/sn düzeyinde hızlar sunuyor. Sonuçlara bakılırsa sadece oyunlar söz konusu olduğunda devasa farklar yok.

Oyunlarla yapılan testlerde, SSD’ler arasında neredeyse hiçbir fark olmadığı görüldü. Depolama alt sistemi için son derece zorlayıcı bir oyun olan Ratchet & Clank: A Rift Apart’ı test ederken bile harita yükleme süreleri ve kare hızında bir fark görülmedi.

Cold Start olarak nitelendirilen tamamen yeniden başlatma söz konusu olduğunda ise aradaki fark hissedilmeye başladı ve üst sınıf sürücüler daha iyi sonuçlar verdi. Aynı oyunda PS5’in entegre SSD’siyle yapılan testlerde oyun menüsünün açılması 7 saniye sürdü. Daha düşük hızlar sunan SN750’de bu süre 10 saniyeye çıktı. 7.000 MB/sn ile kağıt üzerinde daha iyi hızlar sunan SN850 modelinde ise bu süre 8 saniye oldu.

Bununla birlikte, yüklü oyunları dahili PS5 SSD’sinden diğer SSD’ye aktarırken geçen sürede büyük farklar yaşandı. Ghost of Tsushima’nın 60 GB’lık yüklemesini ucuz fiyatlı 250 GB’lık SN750’ye aktarmak 7 dakika sürdü. Aynı oyunu SN850’ye kopyalamak sadece 49 saniye sürdü.

Özetleyecek olursak, oyun sırasındaki geçişlerde neredeyse hiçbir fark bulunmuyor ve oyun yükleme sürelerinde birkaç saniyelik fark söz konusu. Yani eğer bütçeniz kısıtlıysa ve amacınız sadece belirli oyunları oynamaksa bütçenize en uygun SSD’yi seçmeniz size pek bir şey kaybettirmeyecektir.