Anasayfa Haber Xiaomi, Telefonlara Uzaktan Sansür Uygulayabilecek

Xiaomi, Telefonlara Uzaktan Sansür Uygulayabilecek

Xiaomi sansür

Xiaomi tarafından akıllı telefonlara uzaktan sansür uygulanabileceğine dair bir rapor hazırlandı.

Yeni bir hükümet raporunda ortaya atılan iddialar geçerliyse, Xiaomi ve geleceğin akıllı telefonları hakkında bazı ciddi endişeler oluşacak gibi gözüküyor. Litvanya’nın govLithuania siber güvenlik ajansı, bazı Xiaomi telefonlarının belirli terimleri uzaktan algılayabildiğini ve sansür uygulayabileceğini iddia eden bir rapor yayınladı. Ajans özellikle Mi 10T, Huawei P40 ve OnePlus 8T‘ye bakmış durumda.

Rapor özellikle, Mi Tarayıcı da dahil olmak üzere Mi 10T’ye önceden yüklenmiş uygulamaların birçoğunun zaman zaman Xiaomi’den engellenen bir anahtar kelime listesi aldığını iddia ediyor. Rahatsız edici anahtar kelimeler Tayvan’ın bağımsızlığı, Tibet’i özgürleştirme ve daha fazlasıyla ilgili. Liste alındığında, cihaz bu anahtar kelimelerden herhangi birine dayalı içeriği engelleyebilir.

Öte yandan rapor, Litvanya’da ve genel olarak AB’de satılan Xiaomi telefonlarında içerik filtreleme özelliğinin devre dışı bırakıldığını iddia ediyor. Bu, bu işlevin öncelikle Çin pazarlarına yönelik olduğu anlamına geliyor ancak Xiaomi’nin bu işlevi uzaktan etkinleştirebileceği de iddia edilmiş.

İddia edilen filtrenin “MiAdBlocklist” olarak adlandırıldığı gösteriliyor. Rapor ayrıca işlevselliğin Cleaner, paket yükleyici ve Güvenlik araçları gibi uygulamalara uygulandığını iddia etmekte. Bu, engellenenler listesinin daha çok sistem reklamlarıyla ilgili olabileceğini düşündürüyor. Mi Browser’ın topladığı veri miktarına ve Xiaomi’nin bulut hizmetine kaydolurken bir kullanıcının cihazından şifreli bir SMS gönderilmesine de dikkat çekilmiş.

Xiaomi henüz durum hakkında yorum yapmadı ancak bu rapor, Xiaomi ve cihazlarını aktif olarak kullanan birçok kişi için endişe verecek gibi gözüküyor.