Anasayfa Haber Çip Krizi, Otomobil Üreticilerine 210 Milyar Dolarlık Gelir Kaybı Yaşatabilir

Çip Krizi, Otomobil Üreticilerine 210 Milyar Dolarlık Gelir Kaybı Yaşatabilir

Çip Krizi, Otomobil Üreticilerine 210 Milyar Dolarlık Gelir Kaybı Yaşatabilir

Koronavirüs pandemisinin de etkisiyle teknoloji dünyasının kanayan yarası olarak bilinen çip krizi, otomobil işkoluna büyük bir darbe vurabilir.

Dünya pandemiyle uğraşırken teknoloji sektörü de uzun zaman önce patlak veren çip krizinin etkilerini atlatmaya çalışıyor. Özellikle bu olumsuz dönemden en çok etkilenenler arasında otomobil üreticilerinin de olduğu yadsınamaz bir gerçek. Zira Tesla’nın Roadster aracının tanıtımını 2023’e ertelemesinden, Toyota’nın üretim hacmini %40 azaltmasına kadar her marka aynı sorunundan muzdarip. Bu noktada iş danışmanlığı alanında uzmanlaşmış bir firma olan AlixPartners’a göre çip krizi, otomobil sanayisine yaklaşık 210 milyar dolar ciro kaybettirebilir. 2021’in Mayıs ayında 100 milyar dolar seviyesinde bir zarardan bahsedilirken günümüzde bu oranın yarı yarıya artması durumun vahametini ortaya koyuyor.

AlixPartners’ın konuyla alakalı yaptığı değerlendirmede, Mayıs ayında 3.9 milyon aracın üretim bandından çıkarılamayacağı düşünülürken günümüzde bu sayının 7.7 milyona yükseldiği belirtildi. Bu oranda Mayıs ayındaki mali kaybının 100 milyar dolardan 210 milyara artması pek şaşırtıcı sayılmaz. Haliyle otomobil üreticilerini resmen köşeye sıkıştıran çip krizinden, AlixPartners’ın otomotiv ve endüstriyel uygulama genel müdürü Dan Hearsch’in ifadesiyle “yonga kıtlığı üretime en büyük darbeyi 2021’in ikinci çeyreğinde indirdi.” yorumu çıkıyor. Ayrıca Delta varyantının çip üretiminin yoğun şekilde yapıldığı Malezya’da yükselişe geçmesi de öngörülemeyen bazı sonuçları ortaya çıkarmış durumda. Ani kayıpların yaşanmasındaki temel sebepleri bu şekilde özetleyebiliriz.

Çip Krizi, Otomobil Üreticilerine 210 Milyar Dolarlık Gelir Kaybı Yaşatabilir

2021’in başından beri çoğu şirket yaşanılan bu krizin hemen düzelmeyeceğini zaten açıklamıştı. Koronavirüs’ün geçirdiği mutasyonlarla birlikte ülkeler tarafından getirilen çeşitli tedbirlerle çip sıkıntısı, içinden çıkılamayacak bir hale dönüştü. Sadece otomobiller değil; akıllı telefonlar, bilgisayar donanımları, ev eşyaları gibi her türden teknolojik alet bu sorunlardan etkileniyor ve görünüşe bakılırsa etkilenmeye devam edecek. İşgücü, ulaşım, tedarik problemleri derken azalan stoklar da işe dahil olunca bu zorlu süreç hayatımızda uzun zaman kalacak gibi duruyor. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.