Anasayfa Video NZXT H510i Bilgisayar Kasası İncelemesi

NZXT H510i Bilgisayar Kasası İncelemesi

NZXT H510i Mid-Tower kasa küçük boyutları, sade tasarımı ve dahili özellikleri ile dikkat çekiyor

Daha önce NZXT’nin farklı boylardaki H510 Elite ve H710i kasalarını incelemiştik. Bu videomuzda da H510i modelini masamıza çıkarıyoruz.

Önce NZXT kasaların model isimlerine ve birbirlerinden nasıl ayrıldıklarına bakalım. H700’ün 500’den en büyük farkı daha büyük iç hacme sahip olması. Daha fazla fan desteği ve önde daha çok USB yuvası gibi artıları da var.

NZXT 2019’da 700 ve 500 serisini 710 ve 510 olarak güncelledi. Kasa önüne tip-c yuva ve gelişmiş HUE 2 RGB kontrolcü gibi özellikler eklendi. Tabii bir de bu modellerin sonunda i olan versiyonları var. Bunların farkı da dikey GPU montajı, dahili RGB şerit LED’ler ile kasa içi aydınlatma, dahili 2 kanallı RGB ve 3 kanallı fan kontrolcü gibi bazı özellikler sunmaları. 

Ölçüler

Kasanın ölçüleri 210mm genişlik, 460mm yükseklik ve 428mm derinlik şeklinde. Çelik sacdan imal edilen ve temperli cama sahip bir kasa ve 7 kilo ağırlığa sahip.

Bu videoda incelediğimiz H510i nispeten küçük, kompakt bir kasa ve i serisi olduğu için, NZXT’nin Smart Device v2 RGB ve fan kontrolcüsü takılı geliyor. Beyaz, siyah ve kırmızı/siyah renk seçenekleri var.

Kasanın önü H serisinde alışageldiğimiz gibi sade bir tasarımda. Sadece en altta belli belirsiz NZXT logosunu görüyoruz. Keskin köşeleri ve belirgin hatlarıyla dikkat çekiyor.

Fan ve Radyatör Desteği

Bu kasanın önüne 240 veya 280 mm radyatörler takabiliyoruz. Biz örnek olarak elimizdeki Kraken X53 işlemci soğutucusunu taktık. Bu da 240 mm radyatöre sahip bir soğutucu.

Kasa önünde çıkan, ayrılan bir parça yok. Peki radyatörü nasıl takıyoruz? Radyatörü bir demir bir brakete takıyoruz, onu da kasa içine 2 tane parmak vidayla monte ediyoruz. Buraya takabileceğiniz soğutucunun fan + radyatör kalınlığı maksimum 60 mm olmalı. 2 fanlı işlemci sıvı soğutucusu kullandığınızda kasa önü hava girişi buradan sağlanmış oluyor.

Kasanın üstünde ve önünde birer adet egzoz fanı takabileceğiniz yerler var. Üste 140 mm’ye kadar fanlar takabilirken, arkaya sadece 120 mm bir fan takılabiliyor.

Hem üste, hem de alta 2 adet NZXT Aer P120mm’lik siyah fan takılı geliyor. Bunlar 1200 RPM devir hızlı 3 pinli, sessiz fanlar. Yani ön kısma bizim gibi sıvı soğutmalı bir işlemci takarsanız, kasa içi hava akışınız tam teşekküllü bir şekilde çalışacak.

Ancak üstteki tek fan yuvası çift olabilirmiş. Burası daha geniş ve uzun yapılıp bir de toz filtresi eklense bence daha güzel olurmuş. 

NZXT kasanın önünü ve temperli cam tarafını tamamen kapatmayı seçmiş. Hava girişi sadece arka kapağın oradaki delikli noktadan ve kasanın altında oluyor. Buralarda çıkarılıp yıkanabilir filtreler var. Bir tane sürgülü filtre de güç kaynağı yuvasının altına bulunuyor.

Estetik ve minimalist görünüşü sizi aldatmasın, bu kasanın hava akışı fena değil. Özellikle de fanları braketin önüne değil de arkasına takarsanız etkili bir kasa içi hava akışı elde edebiliyorsunuz. Fanların önünde nefes alabilecekleri kadar bir boşluk bırakmak önemli.

H710’da gördüğümüz arka kapağın tek tuşla açılması 500 serisinde yok. Bunun için çift parmak vidayı gevşetmeniz gerekiyor. Temperli camlı kapak ise tek parmak vidayla açılabiliyor.

Depolama

Sabit disk kafesi kasanın altındaki gizli bölmede bulunuyor. Bu bölmeye arka kapağı açarak erişebiliyoruz. Bu kafes 2 tane içine, bir tane de üzerine olmak üzere 3 tane 3.5 inçlik sabit disk alabiliyor. Kasa arkasında da 2.5 inçlik SSD takabileceğiniz 2 adet yuva var.

Sabit disk kafesini kasa altından birkaç vidayı sökerek çıkarabiliyorsunuz. 3.5 inçlik diskleriniz yoksa kasa içi hava akışını artırmak için yapılabilir.

Kablo Yönetimi

NZXT bu kasayla kullanıcıya kablo yönetimi noktasında pek çok güzellik sunmuş. Kasa arkasında 19 ila 23 mm arasında değişen yükseklikte bir kablo saklama alanı var. Dahili kablo kanalları anakart, ekran kartı ve işlemciye giden güç kablolarını rahatlıkla içine alabiliyor. 2 tane cırt cırtla bu kabloları sabitleyebiliyorsunuz. Ayrıca sabit disk kafesindeki kutudan çıkan plastik kablo kelepçelerini de aynı amaç için kullanabiliyorsunuz.

Anakart Desteği

Kasa resmi olarak ATX ve daha küçük boy anakartları içine alabiliyor. Örnek olarak bu videoda NZXT’nin N7 Z590 anakartını kullanıyoruz. Bu anakartın incelemesini de YouTube kanalımızda yakında bulabileceksiniz.

Eğer bu kasada Extended ATX anakart kullanmak istiyorsanız kasa içindeki dikey kablo gizleme kısmını çıkarmanız gerekiyor. Neyse ki NZXT bunu modüler yapmış ve 2 vidayı sökerek kolayca çıkarabiliyorsunuz.

Ön G/Ç Yuvaları

Kasa önünde bir adet USB 3.0 tip A, bir adet 10 Gigabit bağlantı hızını destekleyen USB tip-C yuva, birleşik kulaklık/mikrofon jakı ve güç tuşu görüyoruz.

Açıkçası buradaki yuva sayısını az bulduğumu söylemeliyim. Bence NZXT iki tip-A yuvayı sadece H700 serisinde değil tüm kasalarında standart yapmalı. Çünkü birini sürekli cep telefonumu bilgisayarıma bağlamak için kullanıyorum. Diğerine de kablosuz çevre bileşenlerinin alıcısını bağlayan birçok kullanıcı var.

Eğer eski tip, kulaklık ve mikrofon jakları ayrı bir kulaklığınız varsa, kasadan çıkan birleştirici ile kulaklığınızı bu kasada kullanabiliyorsunuz.

Diğer Kasa İçi Özellikler

“i” serisinin artılarından biri de dikey GPU montajını desteklemesi. Burada 2 slotluk bir yer ayrılmış. Ancak genelde tüm kasalarda gördüğümüz gibi PCI-Express yükseltici (riser) kartını kendiniz ayrıca edinmeniz gerekiyor. Özellikle bunların PCI-Express 4.0 versiyonlarının fiyatları oldukça yüksek, bunu da bilmenizde fayda var.

Buradaki Smart Controller V2, anakartınız üzerindeki USB 2.0 yuvasına bağlanarak NZXT’nin Cam yazılımı ile RGB aydınlatmanızı ve fanlarınızın devrini kontrol etmenizi sağlıyor. Kasa içinde 2 tane adreslenebilir şerit RGB şerit led bulunuyor. Bunlardan biri dikey kablo gizleme aparatının hemen arkasında ve kasanın arka kapağından yansıyarak anakartın arkasını aydınlatıyor. Diğeri de yukarıda, camın bitişinde. Bu şeritlerin her biri 10 adet lede sahip ve parlaklıkları ideal. Masanızın üzerinde kullandığınızda göz alıp, dikkat dağıtan şeyler değiller.

Bu iki şerit led Smart Device’ın RGB kontrol kanallarından birini işgal ediyor. İsterseniz diğer kanala NZXT’nin Aer 2 RGB fanlarını veya daha fazla şerit ledini takabiliyorsunuz.

Biz bu videoda Kraken X53 işlemci soğutucu kullandık. Fakat hava soğutucusu olan kullanıcılar için belirtelim, bu kasa 165 mm’ye kadar hava soğutucularını da destekliyor. Bu da bu kasayı Noctua NH-D15S gibi büyük hava soğutucularla uyumlu yapıyor.

Kasa Ayakları

Kasanın ayakları 2,5 cm uzunluğunda ve altında kaymaz kauçuk malzeme var. Bu aynı zamanda masanızın üzerine koyduğunuzda fanların ve hard disklerin sebep olduğu titreşimi emme konusunda da etkili.

Bu ayaklar istendiğinde çıkarılabiliyor ancak sözünü ettiğim kauçuk malzemenin yapıştırıcısını sökmeniz gerekiyor. Bunun yapıştırıcısı bir kez söküldüğünde artık orda sağlıklı durmayacağını düşünüyorum. Özellikle de masada hafif sağa sola kaydırmak istediğinizde bunlar masada kalacaktır. O sebeple keşke NZXT daha farklı bir formül geliştirseymiş.

Sonuç Değerlendirmesi

H510i modeli genel olarak H710i’nin hacmi daraltılmış ve bazı özellikleri kırpılmış hali denebilir. 3 fanlı işlemci soğutucu bana fazla, daha küçük ve maliyeti de biraz daha uygun bir kasa istiyorum diyorsanız tercih etmeniz gereken bir ürün.

Bununla birlikte kasa hala NZXT kasaların bazı ikonik özelliklerini de koruyor. Bunlar boydan boya dikey kablo gizleyici, Smart Controller V2, kasa içi adreslenebilir RGB aydınlatma, sade ve estetik tasarım, dikey ekran kartı desteği.

Bu kasayı alıyorsanız diğer NZXT parçalara da yatırım yapmanızı öneriyorum, çünkü o şekilde büyük verim alıyorsunuz. Hem görsel bütünlük açısından, hem de tek uygulamayla sisteminizin aydınlatmasından, fanlarına kadar çoğu özelliğini kontrol edebilmeniz mümkün oluyor.