Anasayfa Haber Mozilla, Firefox Arama Moturunu ‘Bing’ ile Değiştirmeyi Planlıyor

Mozilla, Firefox Arama Moturunu ‘Bing’ ile Değiştirmeyi Planlıyor

Mozilla Firefox 83

Firefox’un varsayılan arama motoru değişikliği şu an için az sayıda kullanıcıyı etkiliyor ve bu konudaki değerlendirmeler devam ediyor.

Google ve Bing gibi arama motorları neredeyse dünyadaki tüm kullanıcılar tarafından kullanılıyor ve tüm tarayıcının temel bir parçası. Chrome, Opera ve Edge gibi tüm internet tarayıcıları bildiğiniz gibi varsayılan olarak bir arama motoruyla geliyor. Firefox uzun bir süre Google arama motorunu kullanıyordu, ancak Mozilla şu anda alternatif olarak Bing’e geçiş sürecini araştırıyor.

Mozilla, zaman zaman kullanıcı deneyimini iyileştirebilmek maksadıyla veri toplamak için çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda varsayılan arama motorunun Google’dan Bing’e geçiş yaptığını görebiliriz.

Geliştirici şu anda bu değişikliği küçük bir kitleye uygulamış görünüyor. Çalışmanın 2022 boyunca sürmesi bekleniyor ve Mozilla’nın “varsayılan arama motoru değiştiğinde masaüstü Firefox kullanımının değişip değişmeyeceğine ve nasıl değişeceğine ilişkin metrikleri daha iyi anlamasını” sağlayacak.

Eğer Firefox kullanıyorsanız ve varsayılan ayarınız otomatik olarak değiştiyse, Ayarlar kısmına giderek önceki tercihinize dönebilirsiniz. Arama kısmından “Varsayılan Arama Motoru” seçeneğini bulabilir buradan istediğinizi seçebilirsiniz.

Firefox arama motorları zaman içinde çoğunlukla Google ve Yahoo arasında değişiklik göstermişti. 2014’te Yahoo ile anlaşmadan önce varsayılan olarak Google kullanılıyordu. Yahoo’nun Mozilla ile olan anlaşmasının 2023’e kadar sürmesi gerekiyordu, ancak Verizon arama motorunu satın aldı ve Mozilla tekrar Google’a geçme şansı buldu.

Mozilla’nın Google ile sözleşme yapıp yapmadığı henüz bilinmiyor. Raporlara bakılırsa Firefox 2023’e kadar Google’a bağlı kalacak ve her iki şirket arasındaki anlaşmanın yılda 400 milyon dolar ile 450 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.