Anasayfa Haber AB, GhostWriter Siber Saldırılarından Rusya’yı Sorumlu Buldu

AB, GhostWriter Siber Saldırılarından Rusya’yı Sorumlu Buldu

avrupa birliği, bayrak, ghostwriter

Avrupa Birliği, yüksek profilli GhostWriter siber saldırı operasyonlarından resmi olarak Rusya’yı sorumlu tuttu.

Son zamanlarda çeşitli gazeteler, devlet sistemleri ve AB üyelerine yönelik düzenlenen hedefli siber saldırılarının arkasında Rusya’nın olduğu açıklandı.

Avrupa Birliği yetkilileri tarafından yapılan basın açıklamasında, GhostWriter saldırılarıyla birçok AB parlamento üyesinin hedeflendiği ve erişilen bilgisayar sistemlerindeki kişisel verilerin çalınarak casusluk yapıldığı söylendi. Üye ülkelerin bütünlüğünü, güvenliğini ve demokratik ilkeleri tehdit eden bu tür faaliyetlerin herhangi bir şekilde kabul edilemeyeceğinin de altı çizildi.

Eylül ayının başlarında da Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrea Sasse, Almanya parlamentosunun 2021 yılı boyunca en az 3 kez siber saldırıya uğradığını ve saldırıların arkasında Rusya İstihbarat Servisi GRU’nun olduğuna dair kuvvetli delillerin bulunduğunu açıkladı.

GRU bünyesinde yürütüldüğü iddia edilen GhostWriter operasyonu kapsamında yalnızca Eylül ayı içerisinde değil, Mart ayında da birden fazla Alman meclis üyesi saldırıya uğramıştı. Söylenenlere göre 31 adet bölgesel parlamento üyesinin e-posta hesapları saldırganlarca ele geçirildi.

Avrupa Birliği derhal sonlandırılması gereken bu siber saldırıları kınadıklarını, Rusya Federasyonu’nu siber alemde devlet normlarına uyumlu şekilde hareket etmeye çağırdıklarını belirtti. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde saldırıların arkası kesilmediği takdirde bu konuya dönülüp çok daha ileri adımların atılacağı söylendi.