Anasayfa Haber TSMC’yi Yakalamak İsteyen Samsung, 17 Milyar Dolarlık Tesis İnşa Ediyor

TSMC’yi Yakalamak İsteyen Samsung, 17 Milyar Dolarlık Tesis İnşa Ediyor

Samsung’un Teksas’taki 17 milyar dolarlık çip fabrikasını tamamlamaya yakın olduğu bildirildi. Tüm aşamaların sonlanması ve üretimin başlaması ise 2024 yılını bulabilir.

Yarı iletken üretimi dediğimizde akla ilk olarak TSMC ve Samsung gibi iki üretici geliyor. İki dev arasında uzun zamandır süren bir rekabet var ve her iki şirket de üretim kapasitesini genişletmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Yeni raporlar ise Samsung’un TSMC’yi yakalama planlarından bahsetmiş.

Teksas’taki 17 milyar dolarlık çip üretim tesisi, şirketin hedeflerini gerçekleştirebilmesi için ilk adım olacak. Hatta bu konuya aşina olan kişilerden gelen raporlara bakılırsa, fabrikanın inşaatı tamamlanmak üzere.

Koreli teknoloji devinin ayrıca aynı eyalette 10 milyar dolarlık bir tesis inşa etmeyi planladığı bildirilmiş. Bu tesis 3nm üretimine sahip yongalar üretmek için kullanılacak ve yeni teknoloji ekipmanlar kurulacak.

Samsung Foundry, 17 milyar dolarlık üretim tesisiyle birlikte muhtemelen 5nm EUV çiplerinin seri üretimine odaklanacak. Yeni bir rapor ise bu fabrikanın 2024’ün sonunda üretime başlayacağını belirtiyor. Üreticinin gelişmiş litografiye odaklanacağından hiçbir yerde bahsedilmiyor, ancak çok yüksek ihtimalle yeni nesil çip teknolojilerine odaklanacaklar.

Samsung, bir süredir TSMC’yi yakalamak için planlar yapıyor olsa da, birkaç yıl boyunca pek mümkün olacak gibi görünmüyor. TSMC’nin 2nm yonga planları onaylanırken seri üretimin 2024’te başlaması bekleniyor. Yani Samsung daha geriden geliyor, bununla birlikte çip sıkıntısının önümüzdeki yıllarda çözülüp çözülmeyeceğini kesin olarak bilmiyoruz.

Aslında Samsung’un bu konudaki planları oldukça uzun vadeli. Yarı iletken üreticisi, Apple ve endüstrinin geri kalanından kalan siparişleri almak için 2030 yılına kadar 115 milyar dolarlık çip yatırım sözü verdi. Yani önümüzdeki uzun bir süreç var ve ilk olarak Teksas’ta kurulacak 17 milyar dolarlık tesisin tamamlanması bekleniyor.