Anasayfa Haber ARM Sunucu İşlemcileri, x86 Rakiplerine Göre Uygun Fiyatlar Sunuyor

ARM Sunucu İşlemcileri, x86 Rakiplerine Göre Uygun Fiyatlar Sunuyor

Piyasada 128 çekirdeğe kadar ulaşan ARM tabanlı sunucu işlemcileri bulunuyor. Sunulan düşük güç tüketimi ve uygun fiyatlar ise bu çiplerin en önemli avantajları arasında yer alıyor.

Ampere’in ARM tabanlı amiral gemisi 128 çekirdekli Altra Max M128-30 işlemcisi dünyanın en yüksek performanslı işlemcileri arasında yer almayabilir, ancak benzer görülmemiş sayıda 64-bit çekirdeğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca makul seviyede bir güç tüketimine sahipken, düşük maliyetiyle AMD ve Intel’in amiral gemisi EPYC ve Xeon yongalarına bir alternatif sunuyor.

Phoronix’e göre Ampere, 3.0 GHz’e kadar çalışan 128 ARM Neoverse N1 çekirdeği, 128 PCIe Gen4 şeridi ve sekiz kanallı bellek desteği sunan sınıfının en iyisi Altra Max M128-30 işlemcisi için 5.800 dolar ücret istiyor. Buna karşılık, AMD’nin birinci sınıf EPYC 7763 CPU’su 7,890 dolarlık fiyata sahip. Intel’in 40 çekirdekli Xeon Platinum 8380 işlemcisi ise 8.099 dolar gibi yüksek bir fiyata satılmakta.

ARM’nin Neoverse N1 çekirdekleri, AMD’nin Zen 4 veya Intel’in Ice Lake-SP çekirdekleri kadar gelişmiş değil. Ancak 128 çekirdeği 250 watt’tan fazla güç tüketmiyor ve verimli bir çipe sığacak kadar küçük yapıdalar.

Ampere, Altra ve Altra Max işlemcilerini büyük ölçüde bulut hizmetlerinin hiper ölçekli sağlayıcıları için 128 çekirdeğe kadar ölçeklendiriyor. Sağlayıcıların çekirdek sayısına bağlı ve özellikle Neoverse N1 için optimize edilmiş yazılımlar geliştirmesi gerekebiliyor. Bu da şirkete oldukça sınırlı sayıda potansiyel müşteri bırakıyor. Dolayısıyla Ampere, rakiplerine karşı daha uygun fiyatlar sunmak zorunda.

Göreceli olarak sınırlı sayıda uygulama çalıştıran hiper ölçekli bulut devleri tarafından kullanılan sunucular için böyle bir avantaj önemli olabilir. Bu arada, işletmede kullanılan yüksek performanslı makineler için işlemcilerin maliyeti çok büyük bir rol oynamayabiliyor. Bu makineler bol miktarda yüksek performanslı bellek ile donatıldığından, düşük CPU fiyatları her şirket için önemli olmayabilir.

Şu anda kurumsal düzeyde ARM tabanlı sunucu işlemcileri sunan Ampere ve Oracle gibi şirketler öne çıkıyor. Öte yandan Fujitsu A64FX işlemcileri, dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından Fugaku’ya güç verecek. Huawei ise ARM tabanlı SoC’lerini öncelikle kendi veri merkezlerinde kullanmayı tercih ediyor.