Anasayfa Haber Intel, Yazılım Tabanlı İşlemci Yükseltmeye Yönelik Teknoloji Geliştiriyor

Intel, Yazılım Tabanlı İşlemci Yükseltmeye Yönelik Teknoloji Geliştiriyor

Intel Xeon CPU İşlemci

Şu anda sadece Xeon işlemcilerde çalışan ve Linux sistemler için hazırlanan çözüm, işlemcilerde fabrika çıkışlı olarak kilitli olan özellikleri aktif etmeye yarıyor.

Geçtiğimiz hafta Intel’in kilitli silikon özelliklerini yazılım tabanlı olarak etkinleştirebileceğini gösteren bir yama keşfedildi. Her şeyden önce, bu yamanın şu anda ana tüketicilerin kullandığı Intel donanımlarına yayılması beklenmiyor.

Yama notlarına bakılırsa yeni özellik “Intel Software Defined Silicon” (SDSi) olarak adlandırılıyor. Ayrıca bu yeniliğin imal edilen bir silikonun ek özelliklerinin etkinleştirilmesine izin vermesi bekleniyor. Tamamen yazılım tabanlı bir özellikten bahsediyoruz ve kullanıcının satın alabileceği bir lisansın etkinleştirilmesiyle çalışıyor. Bunun yanında, işletim sistemi arabirimi hakkında bilgiler de dahil olmak üzere ek belgeler GitHub’da mevcut.

Yama notlarında SDSi’nin etkinleştirebileceği belirli özelliklere değinilmemiş ve şu anda Linux sistemleriyle sınırlı. Yamayı keşfeden Phoronix‘e göre Intel, SDSi’yi şimdilik yalnızca Xeon işlemcilerinde kullanmayı planlamakta.

Phoronix, bunu Intel’in 2010’da Intel Upgrade Service adı verilen Core işlemcilerine sunmaya çalıştığı bir özellikle bağdaştırıyor. Ancak bu hizmet uzun ömürlü olmadı ve asla Linux’a ulaşmadı.

SDSi, Intel’in bazı kullanıcıların ihtiyaç duymadığı özellikleri kırparak işlemcileri daha ucuza satması için bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, kullanıcılar ekstra şeylere ihtiyaç duyarsa, tamamen yeni bir işlemci satın almak zorunda kalmadan yazılım lisansları için ödeme yapabilirler.