Anasayfa Haber Intel CEO’su: “AMD’nin Liderliği Bitti”

Intel CEO’su: “AMD’nin Liderliği Bitti”

Intel’in patronuna göre AMD’nin sunucu ve ana akım CPU pazarındaki liderliği kısa sürecek.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, CRN ile yaptığı röportajda Intel’in hızlı bir geri dönüş yaşadığını açıkladı. AMD, 2021 yılında pazar payını artırırken oyun ve iş istasyonları için en iyi CPU çözümlerini sunmayı başarmıştı. ARM tabanlı çipler tasarlayan şirketler ise rekabeti artırmaya devam ediyor. Ancak Gelsinger pek bunları umursamıyor gibi.

Mavi ekibin patronu, yaklaşan Alder Lake ve Sapphire Rapids işlemcileriyle birlikte CPU pazarına bir kez daha hükmetmekte kararlı olduğunu söylüyor.

“(AMD’nin) liderlik ettiği söylenen bu dönem sona erdi. Her boyutta liderliğin ne gerektirdiğine dair çok net bir görüşle birlikte geri döndük: lider ürünler, lider çip üretim teknolojisi, liderlik yazılımı, yapay zeka, grafik, medya, güç performansı gibi kritik iş yüklerinde tartışmasız liderlik ve ekosistemi yeniden inşa etme. Önümüzdeki birkaç yıl içinde agresif eylemler ve programlarla yapacağımız şey bu.

Intel yalnızca gelecek işlemcilerin performansından bahsetmiyor. Ayrıca IDM 2.0 aracılığıyla özel x86 CPU’lar geliştirmeye kararlılar. Bununla birlikte tedarik zincirlerini geliştirmek amacıyla Avrupa ve ABD’de devasa fabrikalar kurmak için plan yapıyorlar.

AMD, son dönemdeki hamleleriyle birlikte ciddi bir pazar payı kazanmıştı ve bu konuda Intel’in de suçu yok değil. Ancak Gelsinger bu konuda endişeli görünmüyor:

Evet, AMD son birkaç yılda sağlam bir iş çıkardı. Yaptıkları iyi işleri reddetmeyeceğiz ama Alder Lake ve Sapphire Rapids ile bu iş bitti.

Alder Lake platformu, Intel 2021 Mimari Günü’nde duyurulmuştu. Yeni nesil işlemciler 9W ile 125W arasında TDP’ler ve toplam 16 çekirdekle birlikte gelecek. Bildiğiniz gibi bunların sekizi verimlilik, diğer sekizi ise performans çekirdekleri olarak öne çıkıyor. Intel, görünüşe göre hibrit tasarımlı işlemcileriyle birlikte her tüketici aygıtının içine girmenin yollarını arıyor.

Sunucu tarafında kullanılacak Sapphire Rapids mimarisine dayalı ilk Xeon Ölçeklenebilir işlemcilerin üretimi 2022 yılının ilk yarısında başlayacak. Mavi ekibin yeni EPYC işlemcilerle nasıl başa çıkacağını görmemiz için zamana ihtiyacımız var.