Anasayfa Haber AMD İşlemciler, Windows 11’de Düşük Performans Gösterebilir

AMD İşlemciler, Windows 11’de Düşük Performans Gösterebilir

AMD ve Microsoft tarafından onaylanan sorunlar nedeniyle, uyumlu AMD işletimcilerin belirli Windows 11 uygulamalarında düşük performanslar sergileyebileceği bildirildi.

Resmi bilgilere göre Windows 11 ile uyumlu olan AMD işlemciler, yeni işletim sistemi ile L3 önbellek gecikmesinde üç kat artış sergiliyor. Yeni işletim sistemi ayrıca AMD Ryzen işlemcilerdeki UEFI CPPC2 (“tercih edilen çekirdek”) özelliğini doğru kullanamıyor ve bir işlemcinin en hızlı çekirdeğindeki iş parçacıklarını iyi bir şekilde programlayamıyor.

AMD ve Microsoft, uyumlu AMD işlemcilerin Windows 11 çalıştırırken belirli uygulamalarda düşük performans gösterebileceğini söylüyor.

Artan L3 önbellek gecikmesi, bellek performansına duyarlı uygulamaların performansını olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca oyun performansında %10-15 gibi önemli kayıplar yaşanabileceği konusunda uyarılar yapılmış.

Öte yandan “tercih edilen çekirdek” sistemi, Windows 11’in işlemcinin en iyi iki çekirdeğinin hangileri olduğunu algılayamamasından dolayı hafif iş parçacıklı görevlerde performansın düşmesine neden oluyor.

Neyse ki her iki sorun da yazılım güncellemeleriyle çözülebilir sorunlar. Bu bağlamda AMD, Ekim 2021’de planlanan bir güncellemeyle birlikte her iki sorunu da çözmek için Microsoft ile birlikte çalışıyor. Yeni güncellemenin Windows Update aracılığıyla yayınlanacağını da not düşelim.