Anasayfa Haber NVIDIA ve ARM Satın Alım Anlaşmasında Sıkıntılar Büyüyor

NVIDIA ve ARM Satın Alım Anlaşmasında Sıkıntılar Büyüyor

NVIDIA ARM Tabanlı CPU

NVIDIA, 54 milyar dolarlık ARM satın alım anlaşmasında Avrupa Birliği’nin onayını almak amacıyla bazı tavizler teklif etti.

Hatırlarsanız NVIDIA ve Japon kaynaklı SoftBank arasında ARM satın alım anlaşması yapılmıştı. Ancak son dönemde bu sürecin iyice zora girdiğinden bahsetmiştik. Görünüşe göre Avrupa Birliği’nin en üst düzey yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, anlaşmanın 4 ay sürecek kapsamlı bir soruşturmaya girmesi için çalışmalar yürütüyor.

Reuters, NVIDIA’nın komisyona ARM’nin NVIDIA altında çalışma şeklini etkileyebilecek belirli “tavizler” sunduğunu söylüyor. Komisyon bu tavizleri açıklamadı, ancak daha fazla incelemeye değer olup olmadığına karar verilmesi en az 27 Ekim’e kadar sürecek.

NVIDIA’nın bu satın alımı, ARM lisanslarını kullanan endüstriyi ikiye bölmüştü. Apple, Qualcomm ve Samsung gibi şirketler, anlaşmayla ilgili ciddi endişelerini dile getirdiler ve tüm şirketlerin bu konuda haklılık payı var diyebiliriz. Zira yüksek performanslı bir SoC (yonga) tasarımcısı olarak NVIDIA’nın ARM’ye ait fikri mülkiyetlerin (IP) en gelişmiş bölümlerini kendisine saklayarak lisans sahipleri karşısında rekabet avantajı sağlayacağı yönünde fikirler var.

Broadcom, MediaTek ve Marvell gibi başka önemli şirketler ise bu anlaşmaya onay veriyor. Ancak Apple, Samsung ve Qualcomm gibi şirketlerin bu isimlere göre daha güçlü telefon SoC’leri ürettiğini belirtmekte fayda var.