Anasayfa Haber PCIe 6.0 Standardının Özellikleri Netlik Kazandı

PCIe 6.0 Standardının Özellikleri Netlik Kazandı

PAM4 kodlama özelliğiyle gelen PCI Express 6.0 teknolojisi, 128 GBps seviyesinde veri aktarım hızlarına erişecek.

PCI-SIG, bu hafta PCIe 6.0 teknolojisinin tamamlandığını gösteren “Final Draft” durumuna ulaştığını duyurdu. PCIe 6.0 sürüm 0.9 spesifikasyonuyla uyumlu tüm SoC’ler, son 1.0 sürümüyle de uyumluluk gösterecek.

Veri aktarım hızları PCIe Gen5’te 32 GT/s ve PCIe Gen4’te 16 GT/s düzeyindeydi. PCIe Gen6 ise aktarım hızını pin başına 64 GT/s’ye yükseltecek. Bununla birlikte mevcut donanımlarla uyumluluk korunacak. Yeni teknoloji, x16 arabirimi üzerinden her yönde saniyede 128 GB’a kadar veri aktarımına izin veriyor.

PCIe 6.0, diğer standartlar arasında GDDR6 belleğiyle paylaştığı PAM-4 kodlamasını kullanan ilk PCIe standardı olacak. Bu standardın çok sayıda yenilik getirmesi ve performansı önemli ölçüde artırması arayüz için ileriye doğru atılmış büyük bir adım olsa da, yonga ve sistem tasarımcıları için çok sayıda zorluk yaratacak.

İlk olarak, PAM-4 güç ve kalıp boyutu açısından her zaman pahalı, bu nedenle 100GbE ve 200GbE üst düzey veri merkezi veya kurumsal düzeyde ağ standartlarının ötesinde geniş çapta benimsenmiş değil. İkincisi, 64 GT/s çok yüksek bir veri aktarım hızı ve baskı devre kartları (PCB’ler) üzerinden sinyal iletiminin karışma, kayıp, yansımalar için optimize edilmesi gerekecek.

0.9 sürümüne ulaşan PCIe 6.0 projesi, büyük bir şey keşfedilmediği sürece değişiklik görmeyecek ve bu haliyle sektörde kullanılmaya başlayacak.