Anasayfa Haber Intel, Avrupa İçin Büyük Yarı İletken Yatırımları Planlıyor

Intel, Avrupa İçin Büyük Yarı İletken Yatırımları Planlıyor

Yarı iletken ve diğer teknolojik hizmetlerin farklı bölgelere yayılmasını isteyen Intel, Avrupa Birliği ülkelerine çeşitli yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, BBC ile yaptığı röportajda Brexit’ten dolayı İngiltere’yi artık seçenekleri arasından çıkardıklarını söyledi. Şimdi şirket, yeni bir yarı iletken tesisi için 95 milyar dolarlık bir yatırım planlıyor ve Avrupa Birliği ülkelerinde araştırmalar yapıyor.

Gelsinger, şu anda Avrupa’daki bölgeler için 70 ayrı teklifleri olduğunu ve belki 10 farklı ülkede yatırımlar yapabileceklerini söyledi. Ayrıca “Bu yılın sonundan önce AB’nin desteğinin yanı sıra bir lokasyon üzerinde anlaşmaya varacağımızdan umutluyuz.” diye ekledi.

Gelsinger ayrıca dünyadaki mevcut çip üretim dengesizliğinden de bahsetti ve ABD’nin dünyadaki yarı iletkenlerin yalnızca yüzde 12’sini ürettiğine dikkat çekti. CEO, Samsung ve TSMC gibi devlerin bir araya geldiğinde ise küresel arzın yaklaşık %70’ini oluşturduğunu vurguluyor.

Bu nedenle Intel, daha yerel olarak üretilen yarı iletkenlere doğru bir eğilim görmek istiyor. Yarı iletkenlere ek olarak, yerel olarak üretilecek çok daha fazla ürün ve hizmet bekleyebiliriz.

Intel’in liderliğini sürdürüp sürdüremeyeceği sorulduğunda ise Palsinger, “Bu, ABD’de yarattığımız bir endüstri, Intel, Silikon Vadisi’ne silikonu koyan şirkettir.” gibi cesur bir yanıt verdi. Asyalı rakiplerle ilgili ise şunları söyledi:

Bunların iyi şirketler olduğunu, iyi sermayeye sahip olduklarını, yatırım yaptıklarını, birlikte yenilik yaptıklarını biliyoruz. Bu yüzden sorgusuz sualsiz liderlik hakkını yeniden kazanmalıyız.

Mavi ekibin patronu, aynı röportajda mevcut çip kıtlığının 2023’e kadar istikrara kavuşmasını beklemediğini, ancak mevcut duruma bakılırsa önümüzdeki yıl işlerin düzene girmesi gerektiğini söylüyor.