Anasayfa Haber Python, Son Zamanların En Popüler Programlama Dili Oldu

Python, Son Zamanların En Popüler Programlama Dili Oldu

Son dönemde oldukça yaygınlaşan Python, 20 yılda ilk kez en popüler dili oldu ve Java’yı geride bıraktı.

Yazılım kalitesini değerlendirme ve izleme konusunda uzmanlaşmış bir firma olan Tiobe, son yirmi yıldır programlama dillerinin popülaritesini takip ediyor. Araştırma için Google, Bing, Yahoo, Wikipedia ve YouTube gibi web sitelerindeki sorgular kullanılıyor. Hatta bu süreçte toplam 25 arama motoru ve site incelenmiş.

Python, bu verilere bakılırsa ilk kez en popüler dil olarak Java, JavaScript ve C’yi geride bıraktı. Veriler başlı başına en iyi programlama dili veya en çok kod satırının yazıldığı dil ile ilgili değil, arama motorlarındaki dillerin aranma miktarını temel alıyor. Ayrıca bu sonuçlar, Python’ın en iyi yazılım dili olduğunu değil, yalnızca popülaritesini gösteriyor. Tiobe CEO’su Paul Jansen ise bu başarıyla ilgili şunları söylüyor:

Perl’e alternatif olarak basit bir betik dili olarak başlayan Python artık olgunlaştı. Öğrenme kolaylığı, çok sayıda kütüphanesi ve her türlü alanda yaygın kullanımı, onu bugün en popüler programlama dili haline getirdi.

Bununla birlikte Python’ın endeksin zirvesinde olması, aramalardaki bir artıştan kaynaklanmadı. Bunun yerine diğer yazılım dillerinde düşüş yaşandı ve Python’ın liderliği alması için %11.27’lik bir pay ortaya çıktı. Java’nın oranı %2.11 ve C’nin oranı %5.79 düştü. Ekim endeksinde ilk 10’u tamamlayan diğer diller C++, C#, Visual Basic, JavaScript, SQL, PHP ve Assembly oldu.

2020’de geliştiricilerden gelen 17.000 yanıta dayanan bir anket, JavaScript’in en çok kullanılan programlama dili olmaya devam ettiğini göstermişti. Rapor ayrıca Python’ın ağırlıklı olarak hem makine öğrenimi hem de veri bilimindeki artış nedeniyle 2.2 milyon geliştirici kazandığını ortaya koydu.