Anasayfa Haber Samsung, Gelişmiş 14nm DDR5 DRAM’lerini Üretmeye Başladı

Samsung, Gelişmiş 14nm DDR5 DRAM’lerini Üretmeye Başladı

Samsung’un 14nm EUV üretim teknolojisini temel alan DRAM yongaları, yeni nesil DDR5 belleklerde yerini almaya başlayacak.

Samsung bugün, endüstrinin en küçük 14 nanometre aşırı ultraviyole (EUV) teknolojisine dayalı DRAM’ier için seri üretime başladığını duyurdu. Yonga üreticisi, geçen yılın Mart ayında sektördeki ilk EUV DRAM sevkiyatını yapmıştı. Şimdi ise DDR5 belleklerde gelişmiş DRAM yongalar sunmak için EUV katmanlarının sayısı beşe çıktı.

DRAM’ler 10nm teknolojisine doğru küçülmeye devam ettikçe, daha yüksek performans/verimlilik ve desenleme doğruluğunu geliştirmek için EUV teknolojisi giderek daha önemli hale geliyor. Samsung, 14nm DRAM’ine beş EUV katmanı uygulayarak en yüksek bit yoğunluğunu elde ederken genel wafer (silikon disk plaka) üretkenliğini yaklaşık %20 oranında artırdı. Ek olarak, 14nm işlemi önceki nesil DRAM teknolojisine kıyasla güç tüketimini yaklaşık %20 oranında azaltmaya yardımcı oluyor.

Yeni nesil DDR5 standardından yararlanan Samsung’un 14nm DRAM’i, 3,2 Gb/sn’ye kadar olan DDR4 hızının iki katından fazlasına, saniyede 7,2 gigabit’e (Gbps) varan yüksek hızların önünü açacak.

Samsung Electronics, tüketici pazarının yanı sıra veri merkezi, süper bilgisayarlar ve kurumsal sunucu uygulamalarını desteklemek için 14nm DDR5 portföyünü genişletmeyi planlıyor. Ayrıca BT sistemlerinin hızla artan veri taleplerini daha iyi karşılamak için 14nm DRAM çip yoğunluğu 24 Gb’ye kadar çıkacak.

Son olarak, Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı ve DRAM Ürün & Teknoloji Başkanı Jooyoung Lee’nin sözlerine değinelim:

Önemli modelleme teknolojisi yeniliklerine öncülük ederek yaklaşık otuz yıldır DRAM pazarına öncülük ettik.

Bugün Samsung, 14nm’de aşırı minyatürleştirmeyi mümkün kılan çok katmanlı EUV ile başka bir teknoloji kilometre taşını belirliyor. Bu, geleneksel argon florür (ArF) işlemiyle mümkün olmayan bir başarı. Veri odaklı 5G, yapay zeka ve meta veri dünyasında daha fazla performans ve kapasite ihtiyacını tam olarak karşılayarak bellek çözümleri için en iyi ve farklı olanı sunmaya devam edeceğiz.