Anasayfa Haber Intel 12. Nesil Alder Lake İşlemcilerin Yeni Detayları Sızdı

Intel 12. Nesil Alder Lake İşlemcilerin Yeni Detayları Sızdı

Yaklaşan 12. nesil işlemcilerle ilgili birçok farklı bilgi ve teknik detay paylaşıldı.

Alder Lake işlemcilerin duyurusuna yaklaşık iki haftalık süre kaldı. Bu zamana kadar yeni çipler hakkında neredeyse tüm detayları paylaşmıştı. Ancak Çinli bir internet kullanıcısı, Intel’in yeni nesil platformu hakkında birçok yeni detay paylaştı. Başlamadan önce, tüm bu bilgilerin bir sızıntıdan ibaret olduğunu hatırlatalım.

Söylentilere 12. nesilde Core i5, Core i7 ve Core i9 K/KF serisi işlemciler bulunacak. Daha önce beklediğimiz gibi, Intel’in ilk olarak K/KF serisi yongaları ve Z690 anakartlar piyasaya çıkacak. Ayrıca K olmayan modellerin ve daha uygun fiyatlı B660/H610 gibi anakartların Ocak 2021’de gelmesi bekleniyor.

Alder Lake’in hız aşırtma konusunda başarılı olacağı iddia ediliyor. Sızıntı yapan kişi, Gracemont çekirdekleri aktif olmadığında tüm çekirdeklerin 5.2 GHz ve 5.3 GHz gibi boost frekansına ulaşabildiğini belirtmiş. Bu noktada daha büyük yapıdaki entegre ısı yayıcı (IHS) sayesinde ısı yayılımının daha iyi olabileceğini söyleyebiliriz.

Ülkemizde fiyat/performans söylemi oldukça yaygın. Sızıntı kaynağı, yapılan ödemenin karşılığını en iyi şekilde alma açısından en iyi seçeneğin Core i5-12400 modeli olduğunu düşünüyor. Yaklaşan CPU, Hyper-Threading özellikli altı Golden Cove çekirdeğine sahip ve herhangi bir Gracemont (verimlilik) çekirdeği barındırmıyor. Görünüşe göre yeni i5-12400, Core i5-11400 veya daha eski Core i5-10400’e göre önemli artılarla gelecek.

Alder Lake çiplerin Windows 11 ile tam uyum içinde çalışacağından zaten bahsetmiştik. Windows 11 için optimize edilmiş oyunlar, Gracemont çekirdeklerini uyku moduna geçirecek, böylece Golden Cove çekirdekleri büyük L3 önbelleğine özel erişime sahip olacak.

Birkaç ay önce ortaya çıkan bazı belgeler, Intel’in Alder Lake ile ATX12VO güç konektörünü kullanmak için sektörü zorladığını ortaya koymuştu. Ancak gelen bilgilere bakılırsa 600 serisi anakartların %90’ından fazlası geleneksel ATX 24 pinli 12V güç konektörü ile gelecek.

DDR4 ve DDR5

LGA1700 anakartlar, DDR4 ve DDR5 standartlarından yalnızca birine destek sunacak. Hem DDR4 hem de DDR5’in bir arada bulunduğu seçenekler ise yok denilecek kadar az.

Bellekler DDR4 veya DDR5 standardına bağlı olarak Alder Lake ile farklı şekilde çalışacak. DDR4 RAM’ler Gear 1’de çalışabiliyor, ancak maksimum DDR4-3600 seviyesine çıkıyor. Gear 4 modunda ise DDR5 bellekler 10.000 MHz bariyerini aşacak.

Intel 12. Nesil Alder Lake İşlemci CPU

Alder Lake, DDR5 desteğine ek olarak PCIe 5.0’dan da yararlanıyor. Ancak bu teknoloji sınırlı şekilde sunulacak ve tek bir PCIe 5.0 x16 yuvasına yer verilecek. M.2 yuvalarında ise bağlantı PCIe 4.0 hızlarıyla sınırlı.

Bilibili’den birkaç kullanıcı, Alder Lake’in Rocket Lake’den çok daha pahalı olacağına inanıyor. Bu yılın dördüncü çeyreği için 300.000 adet civarında CPU üretileceği söylenmiş, ancak bu değerin hangi pazarları kapsadığı belirtilmiyor.