Anasayfa Haber Rus Şirket, ARM Tabanlı İşlemcilerinin İlk Partisini Teslim Aldı

Rus Şirket, ARM Tabanlı İşlemcilerinin İlk Partisini Teslim Aldı

Rusya’da tasarlanan ve Tayvan’da üretilen 28nm Baikal-M SoC’ler, giriş seviyesi sistemlere güç sağlayacak.

Rus kaynaklı bir çip tasarımcısı olan Baikal Electronics, üretim ortağı TSMC’den Baikal-M SoC’lerinin ilk ticari partisini aldı. SoC’ler, Baikal’ın iRU gibi ortaklarının ‘tamamen Rusya’ bilgisayarlarının üretimine başlamasını sağlayacak. Ancak Baikal’ın TSMC’den temin edebileceği yongaların hacimleri, bu tür bilgisayarların hacim açısından x86 tabanlı sistemlerle rekabet etmesine pek izin vermeyecek. (yeni sekmede açılır)

CNews, Baikal Electronics’in bu hafta TSMC’den 5.000 Baikal-M (BE-M1000) SoC aldığını bildirdi. Küresel çip sıkıntısı ve TSMC’nin yoğunluğu nedeniyle sevkiyat yaklaşık dört ay ertelendi. Bu arada şirket, gelecek yılın başlarından itibaren ayda 10.000 – 15.000 adet SoC teslim almayı bekliyor.

Baikal Electronics CEO’su Andrey Evdokimov yaptığı röportajda şunları söyledi:

Tüm tedarik zincirinin Ocak-Şubat aylarından itibaren ayda 10-15 bin çip ile tam kapasiteyle çalışmaya başlamasını bekliyoruz. Seri üretim oluşturmak karmaşık bir iştir. Tedarik istikrarını sağlamak ve üretimin tüm aşamalarında riskleri en aza indirmek için buna büyük yatırımlar yaptık.

Bir Rus PC üreticisi, Ağustos ayında yeni SoC’ler tarafından desteklenen bilgisayarların seri üretimine başladığını duyurmuştu. Şirket, sistemleri Rusya’da tasarlanan donanım ve yazılımları kullanan ‘tamamen Rus’ bilgisayarları olarak tanıttı. Ancak bellek, SSD’ler, HDD’ler ve diğer bileşenler Rusya’da tasarlanmıyor veya üretilmiyor.

Bu işlemcilerin yüksek performans gerektirmeyen genel iş yükleri için devlete ait şirketler ve kuruluşlarda kullanılması bekleniyor. Ayrıca SoC’lerin bazı giriş seviyesi sistemlere güç sağlayacağını belirtelim.

Baikal-M1, 1.5 GHz’e kadar frekanslarda çalışan sekiz Arm Cortex-A57 çekirdeği, sekiz çekirdekli Mali-T628 GPU, 4 MB L2 ve 8 MB L3 önbelleğe sahip. 35W TDP değeri bulunan yonga, çift kanallı DDR3/4 bellek desteği sunarken PCIe 3.0, USB 3.0 ve USB 2.0 bağlantılarını kullanıyor. Ek olarak Baikal-M, TSMC’nin artık eskiyen 28nm sürecine dayanıyor.