Anasayfa Haber M1 Max, PlayStation 5’ten Daha Fazla Ham GPU Performansına Sahip Olabilir

M1 Max, PlayStation 5’ten Daha Fazla Ham GPU Performansına Sahip Olabilir

M1 Max PlayStation 5

Apple M1 Max, GPU performansı ile PlayStation 5 oyun konsolunun önüne geçebilecek nitelikte gibi gözüküyor.

Apple, yeni M1 Pro ve ‌M1‌ Max yongalarının performansı hakkında etkileyici iddialarda bulunuyor. Hatta kağıt üzerinde üst düzey ‌M1‌ Max yongası, Sony PlayStation 5 oyun konsolundan daha fazla ham GPU performansına sahip olarak gözüküyor.

‌M1‌ Max, ‌M1‌ yongasında sunulan 8 çekirdekli GPU seçeneğine kıyasla devasa bir sıçrama olan 32 çekirdeğe kadar GPU içerecek şekilde yapılandırılabiliyor. Apple, ‌M1‌ Max yongasının en yüksek grafik performansında harici ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayara göre yüzde 70 daha az güç kullandığını söylüyor. Apple ayrıca, ‌M1‌ Max yongasının 100 watt daha az güç kullanırken “yüksek performanslı ayrı GPU’lu profesyonel dizüstü bilgisayar” ile “benzer performans” sunduğunu iddia etmişti.

Apple, 16 inç MacBook Pro’yu MSI GE76 Raider ve Razer Blade 15 Advanced’e kıyasla 10 çekirdekli CPU, 32 çekirdekli GPU ve 64 GB RAM içeren ‌M1‌ Max yongasıyla test etti. GPU performansının daha ayrıntılı bir dökümü içinse Notebookcheck, Apple’ın yeni çipler hakkındaki bilgilerine dayanarak yeni ‌M1‌ Pro ve ‌M1‌ Max yongalarının kaç teraflop kaldırabileceğini tahmin etti.

Tablo ise şu şekilde ortaya çıkıyor:

  • ‌M1‌ 8 çekirdek = 2,6 TF
  • ‌M1‌ Pro 14 çekirdek = 4,5 TF
  • ‌M1‌ Pro 16 çekirdek = 5,2 TF
  • ‌M1‌ Max 24 çekirdek = 7,8 TF
  • ‌M1‌ Max 32 çekirdek = 10,4 TF

Bu anlamda, 32 çekirdekli GPU ile maksimuma çıkarılan ‌M1‌ Max, 10,28 teraflop’a ulaşan Sony PlayStation 5’ten daha fazla teraflop grafikle başa çıkabilecek nitelikte. Notebookcheck’in rakamlarının gerçek dünya testlerine değil, tahminlere dayandığının da bu noktada altını çizelim.