Anasayfa Haber Aorus Z690 Xtreme, Çift PCIe 5.0 Yuvasıyla Geliyor

Aorus Z690 Xtreme, Çift PCIe 5.0 Yuvasıyla Geliyor

Gigabyte’ın amiral gemisi Aorus Z690 XTREME anakart görselleri sızdırıldı.

Intel’in gelecekteki Alder Lake işlemcilerini destekleyen Gigabyte’ın Z690 Xtreme E-ATX anakartı ilk kez kendini gösterdi. Bu üst seviye anakart, Z690 Master‘ın hemen üzerinde konumlanırken büyük RGB bellek kapağıyla dikkat çekiyor.

Z690 Xtreme, gelecekteki SSD’ler ve ekran kart kartları için çift PCI-e 5.0 x16 yuvası taşıyor. LGA 1700 soketinin yanında bulunan DDR5 yuvalarının dördünü de kapsayan büyük Aorus markalı RGB panelini ilk kez görüyoruz. Bu panel ısı yayıcıları veya RGB aydınlatması olmayan DDR5 modülleri için ideal olabilir ve estetik açıdan çekici görünüyor.

Yeni Z690 modelinin DDR5 bellek desteği sunacağını ve DDR5’in 4800 MHz JEDEC standardı ile uyumlu olduğunu biliyoruz. Ancak hız aşırtma ile birlikte desteklenen maksimum bellek frekansı bir sır olarak kalıyor.

Bu şimdiye kadar iki Gen 5 yuvasına sahip olan ilk anakart modeli oldu. Çift PCIe 5.0 yuvası elbette birçok tüketici için gerekli değil ve belirli sayıdaki uzman kullanıcı için ideal olabilir.

Ortaya çıkan geri kalan özellikler arasında 10Gb ethernet desteği, WiFi 6 bağlantısı ve 60Hz’de 5K çözünürlüğe kadar ekran desteğine sahip Thunderbolt 4 yer alıyor. Ancak böyle üst düzey bir anakartın kilitsiz Alder Lake CPU’ları overclock etmek için en iyi ve güçlü güç dağıtım sistemine sahip olmasını bekleyebiliriz. VideoCardz‘a göre yeni 600 serisi yonga setleri 4 Kasım’da 12. nesil yongalarla birlikte piyasaya çıkacak.