Anasayfa Haber DDR5 Bellek Fiyatları DDR4’e Göre %50-60 Daha Pahalı Olabilir

DDR5 Bellek Fiyatları DDR4’e Göre %50-60 Daha Pahalı Olabilir

Kingston DDR5

Donanım üreticisi MSI, yakında piyasaya çıkacak olan DDR5 RAM’lerin %60’a kadar daha pahalı olacağını tahmin ediyor.

ASUS, Gigabyte ve MSI gibi anakart üreticilerinin Z690 anakart modelleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Intel 600 serisi yonga setleri şu anda hazır ve bildiğiniz gibi bazı modeller DDR5, bazıları ise DDR4 bellek desteğiyle gelecek. Bellek üreticileri ise yeni ürettiği modüllerin sevkiyatıyla meşgul.

Birçok üretici DDR5 RAM’lerini tanıtmışken satışların Intel Alder Lake CPU’lar ve Z690 anakartlarla birlikte başlaması bekleniyor. Satışa çıkacak ilk bellekler genelde JEDEC’in standart 4800 MT/sn hızına sahip olacağını biliyoruz. Intel 12. nesil işlemcilerin ise 6200 MT/s ve üzeri gibi daha hızlı belleklerden faydalanacağı söyleniyor.

Tüm bunlar bir yana, DDR5 belleklerin fiyatı nasıl olacak? Resmi blog gönderisine göre MSI, DDR5 standardının lansman sırasında DDR4 kitlerinden %50 ila %60 daha pahalı olmasını bekliyor. Şirket, önceki DDR4 standardına benzer şekildeki fiyatlandırmalara ulaşma sürecinin de yaklaşık 2 yıl sürebileceğini belirtiyor.

Tarihsel olarak yeni bellek teknolojileri önceki nesle göre her zaman %30-40’a yakın bir fiyat üstünlüğüne sahip oldu. Ancak bu sefer DDR5 belleklerde maliyetleri daha fazla artıran ek bileşenler yer alıyor. Bu da fiyatlandırmaların %50-60 aralığında daha fazla olması için yeterli bir neden.

Intel Z690 serisi, hem DDR4 hem DDR5 bellek standardı için destek sunacak, ancak üretilen kartlarda bunlardan sadece birisi terci edilecek. Bu nedenle müşteriler yeni ürünler almadan önce iki bellek teknolojisi arasında seçim yapmaları gerekiyor. Yakın yapılacak detaylı incelemeler ise yeni teknolojinin önemini gösterecek. Ayrıca kullanıcılar, DDR5’e geçiş yapmak için fazladan ödeme yapıp yapmayacağı konusunda fikir sahibi olacak.