Anasayfa Haber Tedarik Kısıtlamaları Bazı Raspberry Pi Ürünlerini de Vurdu

Tedarik Kısıtlamaları Bazı Raspberry Pi Ürünlerini de Vurdu

Küresel üretim ve tedarik sıkıntıları teknoloji ve yarı iletken sektörünü komple olarak etkilemeye devam ediyor.

Raspberry Pi Kurucusu Eben Upton, Raspberry Pi cihazların bile küresel çip sıkıntısından etkilendiğini bildirdiği bir blog yazısı yayınladı. Raspberry Pi ilk kez 2 GB’lık Raspberry Pi 4’ün fiyatını artırma yoluna gidiyor ve 1 GB modeli tekrar geri dönüyor. Ancak Upton bunların yalnızca geçici önlemler olduğunu belirtti.

Raspberry Pi, yaklaşık on yıldır önemli bir büyüme kaydetti ve tek kartlı bilgisayar meraklıları için düşük maliyetli çözümler sağladı. Ancak bu süreçte üretici ilk kez fiyat artışına giderken Raspberry Pi 4 2 GB modelinin fiyatını 10 dolarlık artışla 45 dolara yükseltti. Bu artışın nedeni kıtlıklar ve COVID 19 nedeniyle sert darbe alan küresel tedarik zincirine bağlanıyor.

Haberler ayrıca Şubat 2020’de üretimi durdurulan Raspberry Pi 4 1 GB modelinin geri döndüğünü gösteriyor. 1 GB’lık model sıkıntılı olarak görülen dönemde uygun fiyatlı ürün boşluğunu dolduracak.

Bu mini sistemler Sony tarafından Galler’deki Pencoed tesisinde üretiliyor. Sony ve Raspberry Pi ekibinin ticari çabalarına rağmen 2021’de yalnızca 7 milyon adet ürün üretileceği bildiriliyor.

Ayrıca Raspberry Pi 3 SoC’lerin üretildiği 40nm teknolojisini kullanan fabrikalara üretim sıkıntısı yaşandığı söyleniyor. Bu bağlamda 40nm silikonun sınırlı stokları nedeniyle Compute Module 3, Compute Module 3+ ve Raspberry Pi 3 Model B’nin üretilmesine öncelik verilecek.

Fiyat artışı geçici ve Upton, şirketin önümüzdeki on iki ay boyunca Raspberry Pi 4 ve Compute Module 4’te kullanılan 28nm silikonları ellerinde bulunduracaklarını garanti ediyor.