Anasayfa Haber AMD Ryzen 5825U ve 5675U APU’lar Gün Yüzüne Çıktı

AMD Ryzen 5825U ve 5675U APU’lar Gün Yüzüne Çıktı

AMD, yenilenen Ryzen 5000 ‘Barcelo’ APU serisi için hazırlıklar yapıyor.

AMD, mevcut Ryzen 5000 APU serisini Ryzen 7 5825U ve Ryzen 5 5675U modellerini içerecek olan ‘Barcelo’ işlemcileri ile yenilemeyi planlıyor. Görünüşe bakılırsa önümüzdeki günlerde mobil platformlarda kullanılmak üzere birden fazla seri karşımıza çıkacak.

Lucienne serisi Renoir için neyse, Barcelo serisi de Cezanne için aynı niteliğe sahip. Hem Barcelo hem de Lucienna APU’lar, biraz daha iyi optimizasyonlar ve frekans hızlarıyla birlikte geçmiş nesil yongaların bir yenilemesini temsil ediyor.

Renoir serisi Lucienne ile yenilendi ve daha yeni Cezanne çiplerinin yanı sıra Ryzen 5000 serisinde yer aldı. Ancak Barcelo çipler, mevcut serinin bir yenilemesi olsa bile hala Ryzen 5000 serisinde yer alacak gibi görünüyor. Yani Ryzen 5000 ailesi üç APU serisinden oluşabilir: Cezanne, Lucienne, Barcelo.

AMD Ryzen Mobil APU

Gün yüzüne çıkan ilk yonga 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı içerirken Ryzen 7 5825U adını taşıyor. 6 çekirdekli ve 12 iş parçacıklı Ryzen 5 5675U ise bir PRO modeli olarak piyasaya çıkacak. Yongaların saat hızları ve diğer teknik özellikleriyle ilgili bir ayrıntı yok. Ancak geçmişte olduğu gibi bazı geliştirmeler ve verimlilik iyileştirmeleri bekleyebiliriz. Şirketin Cezanne-H serisini yenilemesi pek olası değil çünkü geçmişten gelen böyle bir yol haritası yok.

AMD’nin Barcelo APU’larının hala Cezanne silikonunu temel mimarisine dayandığını düşünürsek, Zen 3 çekirdeklerini görmeye devam edebiliriz. Bununla birlikte PCIe 3.0 bağlantısı ve DDR4 bellek desteği korunacak.

Gelecek yılın başlarında kırmızı takımın yeni Rembdrandt APU serisini piyasaya sunması bekleniyor ve çiplerin şu anda seri üretimde olduğuna dair bazı raporlar var. Barcelo kod adını taşıyan U serisi yongalar ise aynı tarihte piyasaya sürülebilir.