Anasayfa Haber MSI, NVMe SSD’ler için PCIe 5.0 Kartını Duyurdu

MSI, NVMe SSD’ler için PCIe 5.0 Kartını Duyurdu

MSI’ın yeni M.2 Expander-Z genişletme kartı 128 GB/s’ye kadar hızlar sunarken, PCIe Gen5 SSD’lere soğutma çözümü sağlıyor.

Kısa bir süre önce Z690 anakartlarını duyuran MSI, yakın tarihli bir yayın sırasında yeni bir M.2 PCIe Gen 5 adaptör kartı sergiledi. Yeni kart PCIe Gen 5 x8 arabiriminde çalışacak ve tüketicilerin eline ulaştığında gelecekteki 5. nesil NVMe SSD’lerle tam uyumluluk sağlayacak.

Şirket kartın herhangi bir anakartla birlikte gelip gelmeyeceğini söylemedi, ancak muhtemelen birkaç amiral gemisi anakartla birlikte gelecek ve ayrı olarak da satılacak. PCIe kartı uyumlu sürücüler duyurulduğunda kullanışlı olabilir. Alder Lake platformu yerel M.2 yuvalarında Gen 5 desteğine sahip değil, bu nedenle yeni çözüm Alder Lake platformunda Gen 5 NVMe uyumluluğu elde etmenin birkaç yolundan biri olacak.

Yeni PCIe kartı MSI’ın önceki Gen 4 M.2 kartlarına çok benzerken siyah kasa ile küçük bir soğutucu ve karttaki tek M.2 yuvasını aktif olarak soğutmak için bir fana sahip. MSI, PCIe Gen 5 M.2 SSD’lerin ısınacağını, dolayısıyla gelecekteki SSD’leri soğutmak için aktif soğutmanın gerekli olduğunu belirtiyor.

Yeni ürün Gen 5 x8 arabiriminde çalışıyor olsa da x16 fiziksel bağlantısında kullanılıyor. Bu kart, x8 için kablolu ancak fiziksel olarak x16 kartlarını barındırabilen Z690 anakartların ikinci Gen 5 yuvasında çalışacak şekilde tasarlandı. Tek dezavantajı ise ana ekran kartına giden 8 şeridin kesilmesi. Bu da M.2 kartı aynı anda çalıştırmak için GPU’nun x8 modunda çalışması gerektiği anlamına gelmekte.

MSI, 128 GB/s’ye kadar bant genişliği vaat etmiş, ancak bu PCIe konektörünün maksimum çıkabildiği değerler. Phison gibi şirketler, Gen4’ün kapasitesinin iki katı olan 14 GB/sn’ye kadar aktarım hızına sahip kontrolcüler hazırladıklarını söylüyor.

PCIe 5.0 SSD’lerin 2022 yılı içerisinde piyasaya çıkmasını bekliyoruz. Hatta Samsung, kendi kurumsal PCIe 5.0 SSD’lerinin 2022’nin 2. çeyreğinde geleceğini duyurdu. Tüketiciye ulaşacak PCIe Gen 5 SSD’ler ise 2022 sonlarında veya 2023’ün başlarında piyasaya çıkabilir.