Anasayfa Haber Giriş Seviyesi İşlemcilere Olan Talep Hızla Azalıyor

Giriş Seviyesi İşlemcilere Olan Talep Hızla Azalıyor

Bütçe dostu dizüstü bilgisayar ve tabletlere talebin azalması, giriş seviyesi işlemcilerin satışını da etkiledi.

Halen etkisi devam pandemi, dünya çapında birçok şirketi evden çalışmaya sistemine itti ve birçok öğrenci evden öğrenim görmeye başladı. Bu süreçte giriş-orta seviye dizüstü bilgisayarlar ve Chromebook’lar gibi uygun fiyatlı, eğitim odaklı modellere büyük bir talep oldu. Ancak ortam normale dönmeye başladığında bu tür ürünlere olan talebin azaldığı görülüyor.

Mercury Research, PC endüstrisinin dizüstü bilgisayar CPU sevkiyatlarında çeyreğe göre en büyük düşüşünü yaşadığını söyledi. PC bileşeni pazar araştırma firması, sevkiyatların üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre 18 milyondan fazla düştüğünü söylüyor.

Intel Celeron ve AMD Athlon modelleri gibi alt sınıf yongalar azalan talepten en çok etkilenenler arasındaydı. Mercury Research Başkanı Dean McCarron, senaryoyu çeyrek bazında “PC CPU pazarı tarihinde mobil CPU’lar için en sert düşüş” olarak nitelendirdi. McCarron ayrıca düşüş gösteren giriş seviyesi CPU sevkiyatlarının devam eden küresel çip sıkıntısıyla hiçbir bağlantısı olmadığının altını çiziyor.

Gelen bilgilere bakılırsa giriş seviyesi çiplerin sevkiyatı ani bir düşüş yaşadı ve COVID öncesindeki hacimlere dönüş başlıyor. Buna ek olarak Canalys‘in analizlerinde Chromebook sevkiyatlarının çeyrek bazında %52 ve yıllık %37 düşüşle 3. çeyrekte 5,8 milyon adede düştüğü ortaya çıkmıştı. Tablet sevkiyatları da son çeyrekte %15 düşerek 37.7 milyon adede geriledi.