Anasayfa Haber RTX 40 Serisiyle Performans İki Katına Çıkabilir

RTX 40 Serisiyle Performans İki Katına Çıkabilir

Nvidia Ada Lovelace mimarisi

Yepyeni bir mimariyle gelecek olan RTX 40 ‘Ada Lovelace’ ailesinde performans tavan yapabilir, ancak güç tüketimi tartışmalara neden olacak gibi duruyor.

Çip ve ekran kartı stok sorunlarının yaşandığı şu günlerde GPU üreticileri hız kesmeden yoluna devam ediyor. RTX 30 serisi kartlara ulaşmak halen çok zor. Öte taraftan önümüzdeki yıl beklenen Ada Lovelace tabanlı GeForce RTX 40 serisi kartlar 2022’nin en önemli lansmanlarından biri olacak.

Yeni serinin Ampere kartlara göre 2 kattan fazla performans artışı getirmesi bekleniyor, ancak aynı zamanda şimdiye kadarki en çok güç tüketen serilerden biri olacak. Güncel sızıntılar yine AMD ve NVIDIA GPU’larla ilgili sürekli olarak bilgiler veren Greymon55‘ten geliyor.

Sızıntı kaynağına göre Ada Lovelace ile performans iki katına çıkacak ve aynı zamanda güç tüketimi de neredeyse iki katına ulaşacak. Öte yandan geçmiş raporlara bakarsak AMD cephesi de boş durmayacak ve 2 kattan fazla performans artışı sunacak.

NVIDIA Ada Lovelace GPU’lar, AMD’nin RDNA 3 tabanlı Radeon RX 7000 serisi ekran kartlarıyla karşı karşıya gelecek olan yeni nesil GeForce RTX 40 ekran kartlarına güç verecek. Yeşil takımın çok yongalı tasarıma geçip geçmeyeceği halen tartışma konusu. Şirketin ilk olarak veri merkezleri ve yapay zeka sınıfını hedefleyen Hopper GPU ailesinde çok yongalı tasarımı (MCM) benimseyeceği söyleniyor.

NVIDIA, yüksek ihtimalle Ada Lovelace GPU’larında MCM tasarımı kullanmayacak ve geleneksel monolitik tasarım korunacak. Bununla birlikte yeni RTX kartların TSMC’nin 5nm üretim teknolojisini kullanması bekleniyor ve mimari olarak bir dizi önemli yenilik gelecek.