Anasayfa Haber AMD Zen 4 Yol Haritası Açıklandı: Zen 4c ve 128 Çekirdek

AMD Zen 4 Yol Haritası Açıklandı: Zen 4c ve 128 Çekirdek

Zen 4c adında yeni küçük çekirdekler tasarlayan AMD, 2023’te 128 çekirdekli EPYC Bergamo işlemcileriyle piyasaya çıkacak.

AMD CEO’su Lisa Su, Accelerated Data Center etkinliğinde 96 çekirdekli bir Genoa modeli ve 128 çekirdekli bir Bergamo çipi de dahil olmak üzere şirketin Zen 4 CPU yol haritasını paylaştı. Aynı zamanda bu etkinlikte 768MB’a kadar L3 önbelleğe sahip Milan-X işlemciler ve Instinct MI200 serisi hızlandırıcılar da tanıtıldı.

AMD ayrıca yeni Genoa ve Bergamo yongaları için kullanacağı 5nm TSMC sürecinin ilk ayrıntılarını paylaştı ve şirketin mevcut nesil yongaları için kullandığı 7nm sürecine göre iki kat daha fazla yoğunluk ve güç verimliliği ile birlikte 1,25 kat daha fazla performans sağladığını iddia etti.

Yeni yol haritası dördüncü nesil EYPC işlemcilerini kapsıyor. 96 çekirdekli Genoa 2022’de 5nm üretimiyle birlikte piyasada yerini alacak. Yine 5nm üretim teknolojisine dayanan 128 çekirdekli Bergamo ailesi 2023’te piyasaya çıkacak. Buna ek olarak, Bergamo belirli özellikler için optimize edilmiş yeni bir ‘Zen 4c’ çekirdeği türüyle birlikte geliyor. Yani AMD’nin Zen 4 yongaları iki tür çekirdekle birlikte gelecek ve ‘c’ çekirdekleri daha küçük yapıda olacak.

AMD Zen 4 Yol Haritası

  • Genoa, 96 adede kadar yüksek performanslı “Zen 4” çekirdeğine, DDR5 ile birlikte PCIe Gen 5’te yeni nesil bellek ve G/Ç teknolojilerini kullanacak.
  • Bergamo, yüksek yoğunluklu iş parçacığı gerektiren bulut tabanlı uygulamalar için özelleştirilmiş, 128 adet yüksek performanslı “Zen 4c” çekirdeği taşıyan işlemcilerden oluşacak.
  • Bergamo ailesi ayrıca DDR5, PCIe 5, CXL 1.1, aynı RAS ve Infinity Guard güvenlik özelliklerinin tam paketi dahil olmak üzere Genoa ile aynı özelliklere sahip ve Genoa ile soket olarak uyumlu.

AMD, ‘Zen 4c’ adında yeni bir Zen 4 çekirdeği yarattı ve bu çekirdekler bulut tabanlı uygulamalarda yerel iş yükleri için tasarlandı. Bu ‘c’ ekini alan çekirdekler muhtemelen Genoa’da piyasaya sürülecek olan standart Zen 4 çekirdeğinden daha küçük ve hesaplama yoğunluğunu iyileştirmek için bazı gereksiz işlevler kaldırıldı.