Anasayfa Video Corsair MP600 Pro XT SSD İncelemesi

Corsair MP600 Pro XT SSD İncelemesi

Bugün alabileceğiniz en hızlı Phison E18 kontrolcülü PCI-Express 4.0 SSD’lerden biri olan Corsair MP600 Pro XT 2 TB modelini inceliyoruz.

Corsair MP600 Pro XT SSD’nin siyah alüminyum soğutuculu modelinin yanında bir de Hydro X modeli var. Hydro X modelinin üzerinde sıvı soğutma bloğu takılı geliyor. Corsair son yıllarda özel sıvı soğutma ürünlerinde büyük bir atağa kalktı ve kendi radyatörlerini, bloklarını, pompalarını üretiyor. Özel sıvı soğutma sahibi olanlar için yerinde bir seçenek.

Bu SSD, 2280 form faktöründe, NVM-Express 1.4 standardını destekliyor ve maksimum performans için PCI-Express 4.0 x4 veri yolunu kullanıyor. Micron’un bugüne kadarki en hızlı, 8 kanallı SSD kontrolcüsü Phison E18 kullanılmış. Corsair, NAND Flash yongası olarak da tercihini yine Micron’dan yana yapmış. Artık tüm yüksek performanslı SSD’lerde standart haline gelen 3 bitlik TLC Flash yongalar tercih edilmiş. Üründe hem 1GB DDR4 DRAM önbellek, hem de SLC cache teknolojisi kullanılıyor. 

Diğer Yüksek Performanslı SSD’lerle Kıyaslama

Bugün piyasadaki en hızlı SSD’lere baktığımızda Samsung, Gigabyte, Seagate ve Corsair’ın bir yarış içinde olduğunu görüyoruz. 2 TB kapasiteli modelleri baz alırsak, bugün kağıt üzerindeki en yüksek ardışık okuma ve yazma hızlarında 7300MB/sn ve 6900MB/sn ile Seagate FireCuda 530 önde gibi gözüküyor.

Corsair MP600 Pro XT 7100MB/sn ardışık okuma ve 6800MB/s ardışık yazma hızlarıyla bir adım geriden geliyor. Ama Corsair rastgele yazma söz konusu olduğunda 1.200.000 IOPS ile rakibine 200.000 IOPS fark atmış görünüyor.

İki ürün arasındaki performans farkının sadece sentetik testlerde algılanabileceğini düşünüyorum. Bu da bizi bu ürünlerin diğer özelliklerini kıyaslamaya götürüyor. Seagate 5 yıl garanti ve 2550 TB gibi daha üstün bir yazma garantisi sunarken, Corsair’de yine 5 yıl garanti var fakat yazma garantisi 1400 TB’a düşüyor. 

Corsair MP600 Pro XT SSD

Fiyat konusunda Corsair’in çok daha cazip olduğunu söyleyebilirim. Seagate Firecuda 530 2 TB’ın soğutuculu modelinin yurt dışı satış fiyatı 540 dolarken, Corsair MP600 Pro XT (bu yazının yazıldığı an itibariyle Amazon’da) 425 dolar.

Seagate’in soğutucusunun üzerine kanallar koymamışlar. Marka ismini gösterebilmek ve estetik durması için düz bir alüminyum blok kullanmışlar. Corsair’ın soğutucusuysa çok daha büyük, kalın bir alüminyum blok kullanıyor ve bir sürü girinti çıkıntıya sahip. Bu da SSD’nin üzerinde minimal bir hava akışı olduğunda dahi ısıyı çok daha etkin bir şekilde atabileceği anlamına geliyor. 

Yüksek güç harcayan ve çok ısınan, ısındıktan sonra da performansını frenleyen PCI-Express 4.0 SSD’ler düşünüldüğünde, soğutucu konusu gerçekten önemli. Yani fiyat ve soğutma konusunda Corsair önde, performansta berabereler, yazma ömründe ise Seagate önde görünüyor. Sizin için hangisi önemliyse satın alma tercihinizi buna göre belirleyebilirsiniz.

Corsair MP600 Pro XT SSD

Corsair MP600 Pro XT Testleri

Test Maks Ardışık Okuma Maks Ardışık Yazma
Crystal Disk Benchmark 7282MB/s 6825MB/s
Atto Disk Benchmark 6.97GB/s 6.42GB/s
PC Mark 10 Full Drive Benchmark Pasif Soğutma 3153 Puan – 512MB/s bant genişliği
PC Mark 10 Full Drive Benchmark Aktif Soğutma 3134 Puan – 508MB/s bant genişliği

MP600 Pro XT Sıcaklıklar

PC Mark 10 testlerinde SSD soğutucusunun performansını da ölçmüş olduk. Kasa içi hava akışıyla test ettiğimizde SSD’nin sıcaklığı test boyunca maksimum 47 dereceye çıktı. Pasif soğutmayla tekrarladığımızda sıcaklıklar 56 dereceye kadar çıktı. Pasif soğutmada herhangi bir (throttling) frenleme tespit etmedik.

Testleri 22 derece ortam sıcaklığında yaptığımız notunu da düşeyim. Ortam sıcaklığı önemli çünkü önceki videolarımızda, özellikle yazın yayınladığımız incelemelerimizdeki sıcaklık testlerinde derecelerin yüksekliğini görüp, buradan hemen bir kanıya varmak doğru değil. Maksimum sıcaklıklar ortam sıcaklığından bağımsız değerlendirilmemeli. Bunu da aradan çıkardıktan sonra SSD’nin soğutmasının yük altında iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün.

Corsair SSD Toolbox

Corsair SSD Toolbox

Corsair’ın bir de SSD Toolbox isimli uygulaması var. Bununla “secure erase” yani güvenli silme yapabiliyorsunuz. Bu da mesela diski satacağınız zaman, SSD’deki hassas bilgilerin diğer kişilerin eline geçmesini önlüyor. Bu uygulama diske ne kadar veri yazıldığını, firmware sürümünü ve çalışma sıcaklığını gösterebiliyor.

Diskiniz için daha güncel bir firmware sürümü mevcutsa Corsair SSD Toolbox ile güncelleyebiliyorsunuz. Bununla birlikte disk klonlama ve (over-provisioning) aşırı tahsis gibi gelişmiş özellikleri de kullanabiliyorsunuz. Ancak arayüz konusunda Corsair’in iyi bir güncellemeye ihtiyacı var.

Corsair MP600 Pro XT SSD

Sonuç Değerlendirmesi

Corsair MP600 Pro XT paranızın hakkını veriyor mu? Güncel yüksek performanslı SSD’ler eskiye oranla çok daha dayanıklı ürünler. Zaten bunu üreticinin 5 yıl garanti sunmasından da anlayabiliyoruz. Hatta kullanımda bu 5 yılın ötesine de geçmek de gayet mümkün. En azından ortalama günlük kullanım için bu böyle, profesyonel iş yüklerinde daha kısa ömürlerden söz edilebilir.

Ortalama bir kullanıcıysanız ve eskiyen SSD’nizi güncellemek, bilgisayarını hızlandırmak istiyorsanız, önerdiğimiz bir SSD. Özellikle SATA SSD’den geçiş yapacaklar için performans farkı daha belirgin olacaktır. PCI Express 3.0 SSD’lerde fark çok değildi, belki oyunların yüklenme süreleri birkaç saniye kısalıyordu. Fakat özellikle Phison E18 kontrolcülü PCI Express 4.0 x4 SSD’ler sayesinde depolama bir darboğaz olmaktan çıkıyor.