Anasayfa Makale İnternet Hızı Nasıl Ölçülür, Mbps ve Gbps Nedir?

İnternet Hızı Nasıl Ölçülür, Mbps ve Gbps Nedir?

internet hız

Evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız internetlerin hızı ne anlama geliyor? Mbps ve Gbps gibi terimler neyi ifade ediyor? Bu rehberimizde tüm bu soruların cevabını veriyoruz.

Günümüz Türkiye’sinde baskın olan xDSL (ADSL, VDSL gibi) altyapılar ve yaygınlaşmaya devam eden Fiber altyapılar, Mbps ve hatta Gbps seviyesinde internet bağlantı hızlarını görmemizi sağladı. Bit hızlarından Megabit hızlarına geçiş yapmamızla birlikte web dünyası da hızla gelişmeye devam etti.

Her internet kullanıcısı, herhangi bir internet servis sağlayıcı firma üzerinden satın aldığı paketlerle internet hizmetine erişebiliyor. Paketler de genellikle altyapı türüne ve sağlanması vaat edilen hızlara göre satılıyor. Peki belirtilen her hız gerçek mi, bunu nasıl test edebiliriz?

Speedtest.net ve türevleri ile internet hızınızı ölçün

OOKLA bünyesinde bir şirket olan Speedtest, Speedtest.net web sitesi üzerinden internet bağlantınızın hızını ölçmeye yarayan bir araç sunuyor. Bu araçla internet bağlantınızın gecikme değerini, indirme hızını ve yükleme hızını görebiliyorsunuz.

Dünyanın dört bir yanında sunucusu bulunan Speedtest, ister Türkiye’de olun ister dünyanın farklı bir yerinde olun, size en yakın sunucuyu tespit ederek en doğru sonucu sunuyor.

Speedtest.net ile internet hızı nasıl ölçülür?

Speedtest ile hız ölçümü yapmak için öncelikte Speedtest.net web sitesine girmeniz gerekiyor. Bu aşamada en doğru sonuç için kablo ile modeme bağlı olan bir cihazı tercih etmeniz daha doğru bir sonuç çıkaracaktır.

Ayrıca test esnasında internet kullanımı yapmanız sonuca doğrudan etki yapacağı için, test sürecinde diğer cihazlardan interneti kapatmanız veya kullanmamanız en doğru hareket olacaktır.

Speedtest.net web sitesine girdiğimizde, karşımızda bu şekilde bir ekranla karşılaşıyoruz;

speedtest internet hızı ölçme

Test öncesinde karşılaştığımız bu ekranda, kullandığımız internet servis sağlayıcı, test yapılan sunucu gibi bazı detaylar var. Peki bunlar ne anlama geliyor?

Görsel üzerinde rakamla belirttiğimiz kısımlar;

  1. Test yapılan internet hizmetinin servis sağlayıcısı,
  2. Mevcut internet IP adresi,
  3. Test yapılan sunucu,
  4. Test yapılan bölge,

anlamına gelmektedir. Test yapılan bölge kısmında internet kullanımı yaptığınız bölgeden farklı bir konum çıkıyorsa, size en yakın veya doğrudan bulunduğunuz bölgeyi seçmeniz, test sonucuna etki yapacaktır. Bu işlem için “Change Server” butonuna tıklamanız yeterli.

Şimdi detayları öğrendiğimize göre, test aşamasına geçelim. Aynı görselde görebileceğiniz büyük GO butonu, testi başlatacağımız butondur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi test esnasında internet kullanımı yapmamanız, sonuca doğrudan etki edecek.

GO butonuna bastıktan sonra, yaklaşık 30-40 saniye veya 1 dakika sürebilecek bir test süreci bulunuyor.

speedtest test sonucu

Test tamamlandıktan sonra karşımıza nihayet sonuçlar çıktı. Speedtest ile yapılan testlerde 3 temel nokta test ediliyor. Ping (gecikme değeri), indirme ve yükleme hızları.

Bizim yaptığımız testlerde ping yani gecikme değerimiz 4ms çıktı. Bu gecikme değerinin test yapılan sunucu ile bizim internetimiz arasındaki gecikme olduğunu belirtelim. Devam ettiğimizde ise 96.99 Mbps download (indirme) ve 10.47 Mbps upload (yükleme) değerine erişmişiz. Baktığımızda 100 Mbps bir paketten fazlasıyla yararlandığımızı görüyoruz.

Peki bu indirme ve yükleme hızları tam olarak neyi anlatıyor?

Mbps ve Gbps nedir?

İnternetimizi test ettik ve Speedtest bize anlamsız birkaç değer verdi. Birçok kullanıcı, Speedtest gibi test sitelerinde çıkan Mbps veya Gbps cinsinden sonucu, saniyede indirebilecekleri MB cinsinden veri olarak yorumluyor. Ancak durum çok daha farklı.

Öncelikle Mbps terimini ele alalım. Test sonumuzda 96.99 Mbps bir download hızını yakaladık. Bu değer aslında saniyede yaklaşık 12.12 MB veri indirebileceğimiz anlamına gelmekte. Yani indirme hızında dikkate almamız gereken değer MB/s veya MBps olacak. B harfinin büyük veya küçük yazılması, birçok şeyi değiştiriyor.

Bu değere ise, test sonucunda ortaya çıkan Mbps değerini 8’e bölerek ulaşabiliriz. Bunun sebebi de, her bir Byte verinin 8 bit ile oluşmasıdır.

Mbps şeklinde yazılan değer ise, Mb(Megabit)ps(her saniyede) anlamına geliyor. Yani bu değer bize Byte cinsinde değil, bit cinsinde sonuç gösteriyor. MBps yazdığımızda ise MB(Megabyte)ps(her saniyede) anlamına geliyor. MBps şeklinde kullanım çok yaygın olmasa da aklımızda olmasında yarar var. Biraz önce bahsettiğimiz MB/s terimi ise çok daha yaygın olarak kullanılan bir terim. Bu da MB(Megabyte)/s(saniye) olarak açıklanabilir.

Gbps ise, saniyedeki Gigabit veri indirme hızımız. 1 Gigabit, 1024 Mbps’e eşittir.

Türkiye’de Gbps hızlara erişebilmek pek mümkün değil. Mümkün olsa bile fahiş fiyatlarla karşılaşılıyor ya da sadece kurumsal abonelere sağlanıyor. Ancak TurkNet, Gigafiber adını verdiği hizmetle 1024 Mbps yani 1 Gbps interneti 99.90 TL’ye kullanıcılarla buluşturuyor.

Nedir bu Gigafiber?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı Gigafiber hizmetini 99.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1000 Mbps’e kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

Gigafiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin bir kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet Gigafiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

Nasıl TurkNet’li olurum?

TurkNet’li olmak için ilk olarak internet hizmeti almak istediğiniz adreste altyapı sorgulama yapmanız gerekiyor. Bu sorgu sonucunda altyapınızda alabileceğiniz maksimum hızı görebilir ve aboneliğinizi başlatabilirsiniz.

TURKNET LOGO

Türkiye’nin başarılı internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kullanıcılarına oturdukları yerden kolay ve zahmetsiz başvuru imkânı tanıyor. Bu noktada başvuru adımlarınızı da dijital olarak 3 adımda gerçekleştirebiliyor ve işlemleri Online İşlem Merkezi’nden takip edebiliyorsunuz. Bu sayede abonelik süreci anlık olarak Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması üzerinden takip edilebiliyor.

Peki tüm bu aşamalar nasıl gerçekleştiriliyor? Tüm bu işlemler için “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” adlı makalemize göz atabilirsiniz.

Halihazırda bir internet aboneliğiniz varsa, aboneliğinizi iptal ettirmeden kolayca TurkNet’e geçebilirsiniz. Nasıl mı?

Farklı operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

TurkNet, başka operatörlerden geçmek isteyen kullanıcılar için, mevcut aboneliklerini iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş kolaylığı sunuyor. İşlemlere başlamadan önce, TurkNet ile alabileceğiniz tarifeyi, altyapı sorgulaması ile öğrenebilirsiniz.

TurkNet başvurusu öncesi altyapı nasıl sorgulanır?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi desteklediği ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının ADSL/VDSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

turknet adres ile altyapı sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Altyapı sorgulaması hakkında daha fazla detay için “TurkNet Altyapı Sorgulaması Nasıl Yapılır?” makalemize ve videomuza göz atabilirsiniz.

Altyapımızı sorguladığımıza göre, gelelim operatör değiştirme işlemlerine.

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedellerinin 240 TL’si de TurkNet tarafından ödeniyor.

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline fiber veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız direkt geçiş işlemi olmuyor. Operatör değişikliği için hizmetinizi iptal ettirip, altyapınızın uygunluğuna göre TurkNet’e başvuru yapabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için: İnternet İptal Ettirmeden TurkNet’e Nasıl Geçilir?


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet/ bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –