Anasayfa Haber TSMC, Yeni Yonga Tesisleri İçin 9 Milyar Dolarlık Yatırımı Onayladı

TSMC, Yeni Yonga Tesisleri İçin 9 Milyar Dolarlık Yatırımı Onayladı

TSMC

Rakibi Samsung’un yanı sıra TSMC de birçok farklı çip üretim fabrikası kurmak için yüksek bütçeler ayırıyor.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), aynı anda hem en yeni hem de olgun yarı iletken üretim süreçlerini geliştirmeye odaklanıyor ve kısa bir zaman önce 9 milyar dolarlık bir sermaye harcaması onaylandı. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan şirket, şu anda Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’da yeni dökümhaneler kurarak üretim kapasitesini agresif bir şekilde genişletmeyi planlıyor.

Yeni dökümhanelerin hem gelişmiş hem de eski çip teknolojilerine odaklanması beklenmekte. Bu bağlamda yönetim kurulu tarafından onaylanan 9 milyar doların bir kısmı bu amaçlara yönelik olacak. TSMC’nin mevcut yarı iletken yol haritasına bakarsak, şirketin gelecek yılın ikinci yarısında öncü 3 nanometre (nm) üretimine başlaması bekleniyor. Ayrıca bu teknoloji için deneme üretiminin yakında başlayacağını belirtelim.

Günümüzün en önde gelen teknolojisi olarak 5nm tekniği kullanıyor ve yakın zaman önce N4P (4nm) süreci açıklanmıştı. Şirkete göre bu teknik, 5nm işlem ailesinin üçüncü iyileştirmesi olacak ve birinci nesil N5 üretimine göre %22 güç verimliliği ve %11 performans kazancı sağlayacak.

TSMC’nin planladığı yarı iletken dökümhanelerinden bazıları şu şekilde:

  • Tayvan’da 2nm çip tesisi
  • Arizona, Amerika Birleşik Devletleri’nde 5nm fabrika
  • Tayvan’da başka bir 5nm tesisi.
  • 2 milyar dolarlık bir sermaye yatırımıyla Japonya’da 22/28nm üretimine odaklanan bir üretim tesisi.